<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az oktatási államtitkár felvázolta a stratégiát, mellyel szerinte tulajdonképpen minden maradhatna a régiben.

Legfeljebb a működési engedélyét veszítheti el a CEU, de a képzései nem kerülnek veszélybe, ha nem teljesíti a múlt héten elfogadott törvény új feltételeit, és a budapesti intézmény ezután is kiadhat CEU-s diplomát, mondta Palkovics László a Hvg-nek.

Az új feltételek szerint a CEU-nak az USA-ban nyitnia kellene egy kampuszt, és államközi szerződésre lenne szükség az USA és Magyarország között. Ezeket szinte biztos, hogy nem tudja teljesíteni az egyetem, már csak azért is, mert a felsőoktatás nem az amerikai kormány hatóköréhez tartozik, hanem az intézményhez tartozó államéba. Így viszont, bár a KEE-vel semmi sem fog történni, a CEU Magyarországon el fogja veszíteni a működési engedélyét.

(MTI)

Az oktatási államtitkár szerint gyakorlatilag mégis minden maradhat a régiben, ha az amerikai CEU és a magyar Közép-európai Egyetem (KEE) kibővíti a 2009-ben kötött licencmegállapodását. E megállapodás szerint a CEU Amerikában akkreditált képzéseit a budapesti intézmény végzi, de ez csak pár képzésre szól. Ha ezt kibővítik a KEE teljes képzési portfóliójára, a budapesti intézmény továbbra is kiadhat amerikai CEU-s diplomákat.

Palkovics azt mondja, a törvény ezt a húzást nem zárja ki, hiszen a licencszerződéseket a két egyetem köti és kezeli saját hatáskörében. Az államtitkár tehát most tulajdonképpen arra buzdítja a CEU-t hogy játssza ki azt a törvényt, amit azért hoztak meg, hogy utólag csalónak minősíthessék, majd teljesíthetetlen feltételek szabásával ellehetetlenítsék az intézményt.

A kérdésre, hogy ha ez tényleg ennyire egyszerű, akkor miért kellett úgy kommunikálni, hogy azzal nemzetközi szinten egyetemek, értelmiségiek és Nobel-díjasok egész sorát, valamint soktízezres hazai tüntető tömeget háborítottak fel, Palkovics így felelt:

„Én is és a kormány is végig azt mondta, hogy nem akarja bezárni a CEU-t, csak azt akartuk, hogy a működési feltételei legyenek átláthatóak.”

Hogy nem feltétlenül ragaszkodik már a kormány ahhoz, hogy utolsó vérig betartassa a lex CEU-t, az már Palkovics tegnapi megszólalásából is érződött, amikor arról beszélt, hogy nem hiszi, hogy az Európai Bizottság bármilyen szempontból is negatív véleményt fog megfogalmazni a felsőoktatási törvény kapcsán.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.