2010. március 3. 08:01

Miközben az amerikaiak harmada már nem bízik a Toyota biztonságában, egy internetes szaklap szerint a korábban kikezdhetetlen hírnevű autógyár problémája Tiger Woods hűtlenségi botrányához hasonlítható.

Az amerikaiak csaknem egyharmada szerint a Toyota személyautók nem biztonságosak - derült ki a USA Today/Gallup felméréséből, amelynek eredményeit kedden ismertették. A megkérdezettek több mint fele, 55 százaléka szerint a japán autógyár nem reagált kellő gyorsasággal a felmerült biztonsági gondokra, és 31 százalék nem tartja biztonságosnak a Toyota vagy a gyár luxusmárkája, a Lexus modelljeit vezetni.

A hétvégén végzett közvélemény-kutatás szerint a Toyota lassú reagálását leginkább a legmagasabb képzettségű és jövedelmű rétegek kifogásolják, közülük kerülnek a Lexus vásárlói.

Mike Michels, a Toyota amerikai szóvivője nem tartja meglepőnek a felmérés eredményét, mivel a közelmúltban kiemelt figyelem övezte a biztonsági problémákat, és sok találgatás volt a Toyota-ügyben. "Keményen dolgozunk, hogy visszaszerezzük a közvélemény bizalmát, és hogy gyorsan és zökkenőmentesen befejezzük a visszahívásokat" - tette hozzá.

A Toyota már több mint 7,5 millió autóját rendelte vissza az Egyesült Államokban egyebek mellett a beszoruló gázpedálok kijavítására. A nem akaratlagos gyorsítások állítólag legalább 34 halálesetet okoztak. Az autógyár hírnevét az is megtépázta, hogy 133 ezer Prius és 14 ezer Lexus hibrid modellt is vissza kellett hívni fékgondok miatt. A visszahívások folytatódhatnak, félmillió Corolla szorulhat javításra a szervókormány problémája miatt, az ezzel kapcsolatos panaszokat a közlekedésbiztonsági felügyelet vizsgálja.

Lynne Doll, a The Rogers Group válságkommunikációs cég elnöke azon csodálkozik, hogy az utóbbi hetek negatív kampányhadjárata ellenére csak az amerikaiak alig egyharmada elégedetlen a Toyotákkal. Véleménye szerint a Toyota iránt rendkívül erős a márkabizalom, és a vállalat gyorsan összeszedheti magát, ha megfelelően kezeli a biztonsági kérdéseket.

Jesse Toprak, a TrueCar.com internetes autópiaci magazin alelnöke szerint ahhoz hasonló felhajtás övezi az egykor kikezdhetetlen hírnevű Toyota visszahívásait, mint amekkora felháborodás váltott ki a világ vezető golfozója, Tiger Woods hűtlenségi botránya. Azt mondta, váratlan botrányok ezek, és minél makulátlanabb valakinek a hírneve, annál nagyobb az elszenvedett kár.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.