<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A költségvetési egyensúly fenntartását, a strukturális reformok végigvitelét és gazdasági növekedést jelölte meg a következő időszak legfontosabb célkitűzéseként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egy szakmai rendezvényen kedden Nyíregyházán.

Parragh László a szabolcsi gazdasági társaságok teljesítményét elemző TOP 100-as kiadvány bemutatóján elmondta: fenntarthatóság érdekében szükség van egy valódi konvergenciára, oldani kell a finanszírozási függőséget, a monopóliumok feltörése mellett csökkenteni kell az adót és a bürokráciát, visszaszorítani a feketegazdaságot és a korrupciót.

Konkrét programokat kell megalkotni, s ebben kiemelt kamarai szerep szükséges - hangsúlyozta. A kamarai vezető szerint kihívások tömege áll az ország előtt: elengedhetetlen például az intézmény- és elosztórendszerek - így oktatási, adó-, egészségügyi, nyugdíj-, közigazgatási rendszer - átalakítása, a foglalkoztatás és szakképzés kérdésében pedig egy hosszú távú szakképzési stratégia megalkotása. Parragh László ezzel kapcsolatban kifejtette: Magyarországon rossz a képzés szerkezete, a például Németországban alkalmazott duális képzési rendszert itthon mindössze kilencezer cég alkalmazza.

Parragh László a kamara által, a vállalati körben elvégzett konjunktúra-felmérésről az MTI kérdésére elmondta: az erős konjunktúra, amivel a társaságok korábban számoltak, megtorpant. Jelezte, továbbra is pozitív a konjunktúra várakozás, de már nem olyan meredek emelkedésű, mint amilyennek tavasszal prognosztizálták. Az elnök szerint az exportra termelő nagyobb cégek esetében megjelent egy enyhe bizonytalanság, s bár jó évet zártak, de a rendelésállományuk nem emelkedett olyan mértékben, mint az értékesítésük.

Kifejtette: a felmérés szerint a hazai piacra termelő kis-és középvállalkozói kör 2010 év elején még bízott egy hirtelen fogyasztásemelkedésben, ez azonban nem következett be. A gazdasági szervezetek a felfelé ívelő hullámot 2011 tavaszára várják - tette hozzá Parragh László.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye száz legjelentősebb vállalkozása a megyei nettó adóbevétel egynegyedét adta 2009-ben, ami 23,7 milliárd forintot tett ki. Befizetéseik négy százalékkal csökkentek, a feléjük kiutalt adó 14 százalékkal haladta meg az előző évit, nettó árbevételük pedig 3,5 milliárd forinttal elmaradt a két évvel ezelőttitől.

A megyei társas vállalkozások 2009-ben összesen 1199 milliárd forintos nettó árbevételt realizáltak. A százas lista első két helyén 2008-hoz képest nem történt változás: a francia érdekeltségű Michelin Hungária Abroncsgyártó Kft. után ismét a Taurus Carbonpack Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a második. Mögöttük a harmadik a tavalyelőtt még tizenegyedik helyen álló Josef Siebel Cipőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.