3p

A költségvetési egyensúly fenntartását, a strukturális reformok végigvitelét és gazdasági növekedést jelölte meg a következő időszak legfontosabb célkitűzéseként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egy szakmai rendezvényen kedden Nyíregyházán.

Parragh László a szabolcsi gazdasági társaságok teljesítményét elemző TOP 100-as kiadvány bemutatóján elmondta: fenntarthatóság érdekében szükség van egy valódi konvergenciára, oldani kell a finanszírozási függőséget, a monopóliumok feltörése mellett csökkenteni kell az adót és a bürokráciát, visszaszorítani a feketegazdaságot és a korrupciót.

Konkrét programokat kell megalkotni, s ebben kiemelt kamarai szerep szükséges - hangsúlyozta. A kamarai vezető szerint kihívások tömege áll az ország előtt: elengedhetetlen például az intézmény- és elosztórendszerek - így oktatási, adó-, egészségügyi, nyugdíj-, közigazgatási rendszer - átalakítása, a foglalkoztatás és szakképzés kérdésében pedig egy hosszú távú szakképzési stratégia megalkotása. Parragh László ezzel kapcsolatban kifejtette: Magyarországon rossz a képzés szerkezete, a például Németországban alkalmazott duális képzési rendszert itthon mindössze kilencezer cég alkalmazza.

Parragh László a kamara által, a vállalati körben elvégzett konjunktúra-felmérésről az MTI kérdésére elmondta: az erős konjunktúra, amivel a társaságok korábban számoltak, megtorpant. Jelezte, továbbra is pozitív a konjunktúra várakozás, de már nem olyan meredek emelkedésű, mint amilyennek tavasszal prognosztizálták. Az elnök szerint az exportra termelő nagyobb cégek esetében megjelent egy enyhe bizonytalanság, s bár jó évet zártak, de a rendelésállományuk nem emelkedett olyan mértékben, mint az értékesítésük.

Kifejtette: a felmérés szerint a hazai piacra termelő kis-és középvállalkozói kör 2010 év elején még bízott egy hirtelen fogyasztásemelkedésben, ez azonban nem következett be. A gazdasági szervezetek a felfelé ívelő hullámot 2011 tavaszára várják - tette hozzá Parragh László.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye száz legjelentősebb vállalkozása a megyei nettó adóbevétel egynegyedét adta 2009-ben, ami 23,7 milliárd forintot tett ki. Befizetéseik négy százalékkal csökkentek, a feléjük kiutalt adó 14 százalékkal haladta meg az előző évit, nettó árbevételük pedig 3,5 milliárd forinttal elmaradt a két évvel ezelőttitől.

A megyei társas vállalkozások 2009-ben összesen 1199 milliárd forintos nettó árbevételt realizáltak. A százas lista első két helyén 2008-hoz képest nem történt változás: a francia érdekeltségű Michelin Hungária Abroncsgyártó Kft. után ismét a Taurus Carbonpack Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a második. Mögöttük a harmadik a tavalyelőtt még tizenegyedik helyen álló Josef Siebel Cipőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!