2001. november 12. 11:00

A folyó fizetési mérleg hiánya a Pénzügyminisztérium (PM) prognózisa szerint az idei, várhatóan 1-1,5 milliárd euró után jövőre az 1,5-2 milliárd euró közötti sávban marad.

A pénzügyi tárca az MNB inflációs célkitűzését iránymutatónak tekinti és így a versenyszférában jövőre mérsékelt, 6-8 százalék közötti bruttó átlagkereset-emelkedést valószínűsít. Ezt figyelembe véve a költségvetési szektor erőteljesebb béremelési prognózisa mellett is a lakossági fogyasztás 4-4,5 százalékos növekedését valószínűsíti a pénzügyi tárca.

A gazdasági növekedés szempontjából továbbra is az exportnövekedés lesz a meghatározó. A kivitelünk alakulása pedig alapvetően a nyugat-európai országok importkeresletétől függ majd. A jövő év második felére várt világgazdasági fordulat, fellendülés legközelebbi időpontja, mértéke, gyorsasága még rendkívül bizonytalan, ez rányomja bélyegét a jövő évi előrejelzésre is - szögezi le a PM gyorsjelentése.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.