2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mi szolgálhat bizonyítékként egy kartellügyben? Vajon helyes-e a „visszaeső” cég bírságát megtöbbszöröző versenytanácsi gyakorlat? Egyebek között e két fontos jogkérdésre adhat majd irányadó választ a Legfelsőbb Bíróság (LB) felülvizsgálata, számol be a Világgazdaság.

A bizonyítékkal kapcsolatos gond a 2004-es hétmilliárd forintos bírságú autópálya-kartellhez kapcsolódik, amelynek egyik emlékezetes problémája, hogy az egyik eljárásban lefoglalt bizonyíték felhasználható-e egy másik procedúrában is. Erre a jogerős ítélet – kimondva a bizonyíték felhasználhatóságát – egyértelmű választ adott. Az ügyet várhatóan még az idén tárgyalja az LB felülvizsgálati tanácsa – közölte Hargita Árpád, a versenyhivatal irodavezetője.

Míg autópályakartell-ügyben az érdekelt vállalkozások, addig a másik esetben a GVH fordult az LB-hez. A Fővárosi Ítélőtábla ugyanis májusban – jóllehet jogosnak találta, hogy a versenyhatóság elmarasztalta a Procter & Gamble Kkt.-t, ám – 105 millió forintra mérsékelte a 315 milliós bírságot.

Az igazságszolgáltató fórum álláspontja szerint a versenytörvény nem ad lehetőséget arra, hogy a versenytanács hasonló jogsértés miatt korábban már nemegyszer megbírságolt cégre mint visszaesőre az ismétlődés okán az alapösszeg többszörösét – jelen esetben a háromszorosát – szabja ki. Egy héttel korábban ugyanakkor a Fővárosi Ítélőtábla az Elektro Computer Zrt. ugyancsak nem első „fogyasztómegtévesztéses” ügyében jogerősen jóváhagyta az alapbírságot megtöbbszöröző versenytanácsi gyakorlatot.

Az irodavezető elmondta: jelenleg több mint száz versenyjogi per van folyamatban a különböző szintű bíróságok előtt. A GVH határozatait az esetek túlnyomó többségében megalapozottnak ítélik az igazságszolgáltató fórumok, számol be a Világgazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!