<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az uniós jog és a szolgáltatásnyújtás szabadsága nem zárja ki, hogy a magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közigazgatási eljárást indítson a luxemburgi telephelyű UPC DTH S.a.r.l. ellen, amely Magyarországon nyújt műholdas tévészolgáltatást - derül ki az Európai Bíróság főtanácsnoka által csütörtökön ismertetett indítványból.

Az NMHH piacfelügyeleti eljárást indított a UPC ellen, és adatokat kért tőle, ám a UPC megtagadta az adatszolgáltatást, mondván, a luxemburgi jog szerint tevékenysége nem minősül elektronikus hírközlési szolgáltatásnak, valamint arra hivatkozva, hogy a magyar hatóságnak nincs jogköre eljárni egy luxemburgi cég ellen. Ezért a UPC azt kérte, hogy az NMHH szüntesse meg a piacfelügyeleti eljárást.

Az NMHH viszont ehelyett az adatszolgáltatás megtagadása miatt bírságot szabott ki a UPC-re, amely emiatt bírósághoz fordult. Az Európai Bíróság döntését pedig a Fővárosi Bíróság kérte.

Juliane Kokott főtanácsnok álláspontja ugyanakkor az, hogy a UPC tevékenysége alapján elektronikus hírközlési szolgáltatónak tekintendő. A főtanácsnok emellett azt is megállapítja, hogy az uniós alapjognak számító szolgáltatásnyújtási szabadság nem jelenti azt, hogy a tagállami hatóságok, ha ezt más jogszabály nem zárja ki, ne indíthatnának eljárást egy olyan szolgáltatással kapcsolatban, amelyet az adott tagállam területén nyújt egy másik uniós tagállamban működő vállalat.

A dokumentum ugyanakkor arra is kitér, hogy sem a magyar jogszabályok, sem az NMHH nem írhatja elő a luxemburgi UPC-nek, hogy csak úgy nyújthat Magyarországon szolgáltatást, ha magyarországi leányvállalatot vagy fióktelepet hoz létre. Ezt a megkötést az uniós jog kizárja, a UPC Luxemburgból is nyújthat műholdas tévészolgáltatást magyar előfizetőknek, viszont ez nem jelenti azt, hogy a magyar hatóságoknak ne lenne joguk eljárni vele szemben.

A főtanácsnoki indítvány iránymutatásul szolgál a bírák számára döntésük meghozatalához, de semmire sem kötelezi a bírákat, ha ők máshogy értelmezik a jogszabályokat, akkor más megállapításra is juthatnak.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.