2017. március 23. 04:34

A városban semmit nem tudnak a 3,5 milliárdos beruházásról.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A jövő évi parlamenti választás idejére épülhet meg az új, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas szuperuszoda Gödöllőn. Néhány éves csúszással a tervekhez képest.

A városnak ehhez nincs sok köze. A polgármester, Gémesi György (aki nemzeti színekben lett 1990-ben Gödöllő első embere) épp annyira tájékozatlan a beruházás részleteit illetően, mint bármelyik helyi lakos. A projekt gazdája ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A kivitelezést pedig a Nemzeti Sportközpontok (NSK) koordinálja. Ők rendelkeznek minden információval a helyi léptékben mérve grandiózus uszoda megépítéséről.

Ilyen lesz a gödöllői uszoda a főbejárat felől nézve (mnsk.hu)

Gödöllőt azonban nagyon is érdekli, hogy mi épül a területükön. Ám hiába kértek tájékoztatást az illetékesektől, köztük a térség országgyűlési képviselőjétől, Vécsey László kormánypárti politikustól, nem lettek okosabbak. Gémesi György szerint meghívták ugyan Vécseyt a Városfejlesztési Bizottság ülésére, de a képviselő visszautasította a megkeresést. (A párbeszéd hiányát a helyiek azzal is összefüggésbe hozzák, hogy megromlott Gémesi viszonya a kormánypártokkal. Ennek betetőzése volt, hogy a polgármester néhány napja Új Kezdet néven pártot alapított.)

Visszakanyarodva a város ügyeihez, szó nincs arról, hogy ne örülnének egy új sportlétesítménynek. Maguk is terveztek hasonlót, még ha nem is ekkora méretben. Attól viszont egyáltalán nem boldogok, hogy a megkérdezésük nélkül folyik a beruházás előkészítése. Az viszont kiemelt állami projekt, ami pedig azt jelenti, hogy minden döntés magasabb szinten születik. Már amikor megszületik, hiszen csak mostanra jutott el odáig a minisztériumhoz tartozó intézmény, hogy kiírják a közbeszerzési pályázatot az első ütemre. Ez január elején jelent meg, s február közepéig lehetett beadni rá az ajánlatokat.

A Gödöllő facebook oldalán február 28-án megjelent bejegyzés szerint a térség képviselője már a 2014-es választási kampány finisében megígérte az új uszodát, Balog Zoltán emberi erőforrásokért felelős miniszter jelenlétében leplezték le a rajtkövet idéző alapkövet, a ceremóniára még Kapás Boglárka válogatott úszót is meghívták.

Az uszodának 2015 végére el kellett volna készülnie. Ehhez képest most, 2017 elején tartunk ott, hogy a közbeszerzés kiírására egyáltalán sor került.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium portálunknak adott tájékoztatást a projekt ütemezéséről. Mint írták:

a közbeszerzési eljárás eredményes lezárása után kezdődhet meg a tényleges kivitelezés, melynek várható időtartama 350 nap.

Ez azért érdekes, mert a megszűnt Népszabadság internetes verzióján, a nol.hu oldalon megjelent cikk szerint az NFM tavaly ilyenkor még hosszabb idővel kalkulált. Akkori becslésük szerint a teljes beruházás megvalósításának időtartama 680 nap - beleértve a tervezéssel kapcsolatos pályázatok kiírását is -, így valamikor 2018 tavaszán kerülhet sor az uszoda átadására.

Ehhez képest egy évvel később sem vagyunk sokkal beljebb. Az első ütemre kiírt pályázat értékelése sem zárult még le (legalábbis erről árulkodik az NSK honlapja), a tényleges munkálatokhoz pedig értelemszerűen nem lehetett hozzákezdeni. Mégis, az NFM szerint tartható a 2018 tavaszi zárás, hiszen most már 350 nap alatt is megépíthető szerintük az uszoda.

Annak pedig a csodájára fognak járni: lesz benne egy 50 méteres versenymedence, egy melegítő medence, wellness-részleg. A lelátón 600 ember fér majd el. (Korábban egyébként még ezer fő fogadására képes lelátóról jelentek meg információk.)

Az első ütem tartalmazza a versenymedencét, a lelátót és egy hatszor tíz méteres tanmedencét. A második ütembe fért bele a tízszer huszonöt méteres melegítő medence, valamint ekkor készülhetnek el a felnőtt vízilabda csapatok öltözői is. Az NFM szerint az új létesítmény alkalmas lesz az úszás és a vízilabda, az úszásoktatási, az egyetemi sportképzési és a parasport igények kielégítésére is. A beruházásra 3,5 milliárd forintot szánnak, ez a tárca szerint rendelkezésre is áll.

Ilyen lesz a gödöllői uszoda (mnsk.hu) 

A kivitelezővel szembeni pénzügyi elvárások nem tűnnek teljesíthetetlennek: a tavalyi, illetve az azt megelőző két lezárt üzleti évben összesen legalább nettó 1,5 milliárd forint árbevételt kellett elérnie magasépítési kivitelezési és tervezési tevékenységből, illetve legfeljebb egy évben lehetett negatív a mérleg szerinti eredménye. A műszaki paraméterek már jobban fogják szűrni a mezőnyt.

A gödöllőiek azt is fájlalták, hogy az uszoda látványterveit sem láthatták eddig, csak annyit hallottak róla, hogy dzsámi- és mecsetszerű tornyocskákkal diszített sportcentrumot kaphat a város. Az NFM pár napja ezelőtt küldött válasza szerint a látványtervek hamarosan felkerülnek az NSK holnapjára. Időközben fel is töltötték a galériát, ami itt megtekinthető. A belsőépítészeti megoldások, a famennyezet a felcsúti stadiont, vagy a miskolci jégcsarnokot idézi.

Baka F. Zoltán

mfor.hu