2001. augusztus 6. 11:00

Az elmúlt években sok szó esett arról, hogy az internetek köszönhetően teljesen új üzleti modellek alakultak ki. A Pricline.com, 1998-99 nagy sztárja most saját túlélésével bizonyíthatja, hogy igenis van létjogosultsága az általa alkalmazott, új kereskedelmi modellnek.

Mire a Prcieline kicsit helyrebillent volna, beütött a dot-com válság. A Priceline hajdanában csaknem 120 dollárt érő részvényei a zuhanásának mélypontján 1 dollárhoz közelítettek. A korábban bőkezű befektetők óvatosabbak lettek, a vagyonokért fejvadászott csúcsvezetők angolosan távoztak.

Mostanában, miközben az internetes versenytársak közül erősen szorongatja a Priceline-t a Travelocity és az Expedia, egyre több légitársaság gondolja úgy hogy tud már annyit az on-line jegyértékesítésről, hogy közvetlenül is megjelenhessen a piacon.

Minden nehézség ellenére korai volna még temetni a Priceline-t. A sokirányú terjeszkedés után a vállalat most az alaptevékenységre, a repülőjegyek értékesítésére koncentrál. Komoly erőfeszítéseket tesznek korábban sokszor bírált ügyfélszolgálati munkájuk javítására is. Az előző negyedév eredményei valamivel jobbak lettek az előrejelzéseknél, a részvények árfolyama növekedésnek indult, mára meghaladja a 8 dollárt. Fény az alagút végén?


Forrás:

www.upside.com

www.redherring.com

www.thestandard.com

www.businessweek.com