3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Gyorsan emelkedik a külföldi vendégmunkások száma Csehországban. Március végén a számuk meghaladta a 194 ezret, ez hatezerrel több, mint az év elején. A cseh kormány ugyanakkor azt tervezi, hogy megkönnyíti a külföldiek munkavállalását az országban, amelynek a kétkezi munkásokon kívül magasan képzett szakemberekre, elsősorban számítógépes programozókra és orvosokra van szüksége.

A cseh statisztikai hivatal most közzétett kimutatásában csak azok szerepelnek, akik hivatalos engedéllyel dolgoznak Csehországban. A prágai sajtó szerint azonban legalább 150-200 ezerre tehető azon külföldiek száma is, akik hivatalos engedély nélkül, feketén dolgoznak az országban, mert a hét százalékos munkanélküliség mellett számos szakmában nagy a munkaerőhiány. Egyre több olyan szakma is van, amelyben a csehek már nemigen vállalnak munkát.

A külföldi vendégmunkások közül 94 300 szlovák, 48 200 ukrán, 19 200 lengyel, 3600 moldovai, 3500 mongol, 2500 német, 2400 bolgár, 2300 orosz és 1700 bolgár állampolgár, derül ki a statisztikai hivatal közléséből.

Miután több felmérés is azt mutatta ki, hogy a külföldiek a mintegy 430 ezer munkanélküli ellenére sem a csehek elől veszik el a munkát, és hogy a cseh gazdaságnak szüksége van a külföldiekre, a cseh kormányzat tervet dolgozott ki, amely megkönnyíti a külföldiek munkavállalását Csehországban.

Az ipari és kereskedelmi minisztérium, valamint a munkaügyi tárca közös tervei alapján a jövő évtől kezdve megszűnik az a feltétel, hogy a cseh cégek csak azután alkalmazhatnak külföldit, miután a megüresedett helyre nincs hazai jelentkező.

"A változások alapvető oka, hogy számos cég állandó munkaerőhiányra panaszkodik" - jelentette ki a Mladá Fronta Dnes című lapban Martin Ríman, az ipari tárca vezetője. "A munkanélküliség csökken, és a csehek érdeklődése az üres helyek iránt minimális" - indokolta a kezdeményezést Petr Necas munkaügyi miniszter.

A két tárca közös tervezete alapján a Csehországban dolgozni akaró külföldiek a jövő évtől kezdve úgynevezett zöld kártyát igényelhetnek, amelynek megszerzése egyszerűbb lesz, mint az eddigi munkavállalási engedélyeké. Több szakmában megszűnik az a feltétel, hogy az illető tudjon csehül, szlovákul vagy legalább angolul. A változásokhoz szükséges törvénytervezetet ősszel nyújtja be a képviselőházban. Az eddigi egyeztetések alapján az ellenzék is támogatja kezdeményezést.

A kétkezi munkások mellett az ipari és kereskedelmi tárca adatai alapján Csehországnak nagy szüksége van magasan képzett szakemberekre, elsősorban számítógépes programozókra és orvosokra.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!