<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Példátlan lépésre szánta el magát az ausztrál adóhivatal (ATO), nyilvánosságra hozta azoknak a nagyobb vállalatoknak a listáját, amelyek alig vagy egyáltalán nem fizettek adót Ausztráliában megszerzett jövedelmük után. Az ATO-nak jogában áll közzétenni ezeket az adatokat, de eddig még soha nem tette meg.

A listából kitűnik, hogy több mint 1500, többségében külföldi tulajdonban lévő vállalatnak valamivel több mint egyharmada egyáltalán nem fizetett adót. A listán azok a cégek szerepelnek, amelyek nyeresége meghaladja a 100 millió ausztrál dollárt (72 millió amerikai dollár, 20,9 milliárd forint), köztük a Google, az Apple, a Boeing, a Hilton, a Honda, a Ford, a Halliburton olajvállalat, a SABMiller söripari óriás és a BAE Systems brit hadiipari konszern.

Nem jelent feltétlenül adócsalást vagy adóelkerülést, ha egy vállalat nem fizet adót. A vállalatok azonban annak ellenére nem adóztak, hogy bevallottak megadóztatható nyereséget. Egyedül a SABMiller nem jelentett adózás alá vonható profitot, noha nyeresége eléri a 2 milliárd ausztrál dollárt. Az Apple rendesen megfizette a 30 százalékos társasági nyereségadót 247 millió adóköteles jövedelme után, de teljes nyeresége eléri a 6,1 milliárd ausztrál dollárt. A Google 9 milliót fizetett 91 millió dollár adóköteles és 357 millió ausztrál dollár összes nyeresége után.

Chris Jordan, az ATO vezetője bírált egyes külföldi cégeket, amiért "túlságosan agresszívek működésük struktúrájának kialakításában", és kilátásba helyezte, hogy szükség esetén fel fognak lépni ellenük.

A sajtó megkeresésére egyedül a BAE Systems válaszolt, azzal indokolva a nulla adózást, hogy vesztesége volt egy, az ausztrál légierő megbízásából végzett fejlesztésen. A Hilton szóvivője elzárkózott a nyilatkozattól, a többiek nem is reflektáltak a megkeresésre.

Ilyen futurisztikus központot épít a Google! Dolgozna itt?

Az ügy mindenesetre várhatóan zavarba hozza a listára került vállalatokat, amelyek igyekeznek becsületes képet mutatni a közvélemény felé, továbbá növeli a társasági nyereségadó rendszer reformjának társadalmi támogatását.

A vizsgálóbizottságot vezető szenátor szerint "véget kell vetni a praktikáknak" és "bűzlik, hogy mindegyik vállalatnak törvényes indoka van a nulla adófizetésre".

Az Australian Industry Group nevű ipari lobbiszervezet képviselője viszont azt hangoztatta, hogy a lista nyilvánosságra hozatala megmutatta: "nem a vállalatok bújnak ki felelősségük alól, hanem az adótörvényt kell megváltoztatni".

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.