TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Rába és a belorusz MTZ traktorgyár között egyeztetés kezdődött arról, hogy a különösen nagy teljesítményű mezőgazdasági gépekhez a Rába futóműveket szállíthasson - számolt be Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár a magyar-belorusz gazdasági vegyesbizottság keddi budapesti ülését követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az együttműködés eredményeként az immár többségi állami tulajdonú magyar gépipari vállalat komoly exportpiacra tehet szert Fehéroroszországban.

A vegyesbizottsági ülésen született megállapodás alapján várhatóan még az idén újraindulhat a magyar szarvasmarhaexport, amelyet korábban egy vírusfertőzés miatt betiltott a belorusz fél.

Megállapodtak a felek arról is, hogy a keleti nyitás ösztöndíjprogram keretében jövő szeptembertől 50 belorusz hallgatót fogadnak magyar egyetemek, Minszkben pedig januártól magyar nyelvi egyetemi képzés indul.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködésben a legfontosabb terület a mezőgazdaság, a magyar exportot azonban korábban visszavetette, hogy egy vírusfertőzés miatt Fehéroroszország megtiltotta Magyarországról a szarvashmarha behozatalát. A vegyesbizottsági ülésen sikerült megállapodni a szükséges állategészségügyi intézkedésekről, amelyeket a magyar fél végrehajt, ennek eredményeként még az idén újraindulhat a kivitel. Hozzáfűzte: a mezőgazdasági kivitel területén komoly előrelépés, hogy az idén Magyarország 50 százalékkal növelte  a vetőmagexportot, kihasználva az abból fakadó előnyt, hogy a magyar alaptörvény GMO-mentességet garantál.  

Az államtitkár elmondta: Magyarország szeretné kihasználni azt is, hogy Fehéroroszország komoly villamosenergia-exportőr, és ebből fakadóan a villamostávvezeték-rendszerét folyamatosan a legjobb karban kell tartania, ezért arra  törekszik, hogy az MVM Magyar Villamos Művek eximbanki finanszírozási háttérrel piachoz jusson ezen a területen.  Az ülésen megállapodás született a tudományos-technológiai együttműködésről, valamint akkreditációs együttműködési szándéknyilatkozatot is aláírtak a felek.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.