3p

Hét országban azonnal kivonták a forgalomból a veszélyes termékeket. Magyarország, úgy tűnik, nem érintett az ügyben, de a vizsgálat még tart.

Rákkeltő anyag került több IKEA-bútorba, írja a Portfolio.hu. Egy technológiai hiba következtében a BASF német vegyipari óriás egy ideig rendkívül magas mérgező diklórbenzol tartalmú alapanyaggal látta el matrac- és bútorgyártó ügyfeleit, köztük az IKEA-t is. A svéd bútorgyártó azonnal kivonta a forgalomból az érintett bútorokat, melyeket az ügyfelek vissza is válthatnak. A válallat egyelőre vizsgálja, Magyarország is érintett-e az ügyben.

A veszélyesség vált anyag a poliuretán hab, ebben növekedett meg egy komponens jelenléte a nyár végi gyártói hiba következtében.

A szóban forgó anyag a diklórbenzol, amelyet a légfrissítők összetevőjeként is használnak. Ez erős rákkeltő, de légzőszervi megbetegetédeseket is okoz, valamint a bőrt és a szemeket is károsíthatja.

A BASF a veszélyes anyagot augusztus 25. és szeptember 29. között alkalmazta a hab gyártásához, a súlyos hiba mintegy 7500 tonna termék gyártását érintette. A hiba konkrétan a toluilén-diizocianát (TDI) gyártási folyamata során lépett fel, mely anyag több poliuretánhab-fajtának is alapanyaga. A TDI-t 40 százalékban matracok, 40 százalékban kárpitozott bútorok gyártásához használják fel, a maradék pl. autóalkatrészekbe kerül.

Mielőtt a BASF október elején észlelte volna a hibát, a mérgező alapanyagnak már legalább a negyedét felhasználták a gyártók. A felfedezést követően a BASF azonnal értesítette üzletfeleit a hibáról, és egy közleményt is kiadott Németországbana, amelyben igyekezett hangsúlyozni, a termékek nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre. Másutt többnyire csak novemberben lett ez hír, itthon az Portfolio cikke világított rá elsőként a problémára.

Az érintett bútorok a MORGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek.

Az IKEA Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Norvégiában, Dániában és Svédországban azonnali hatállyal leállította több modell gyártását, a már megvett matracokat pedig visszahívták, a vételárat visszafizetve.

Az IKEA vizsgálatot indított, mely jelenleg is tart. Tájékoztatásuk - és a vizsgálat jelenlegi állása - alapján az ügy a magyar piacot nem érinti. Az IKEA azt is közölte, hogy "mindenütt, minden termékében tiltja a diklórbenzol használatát", és annak ellenére, hogy az anyag erős rákkeltő, azzal folytatták, hogy szerintük a megnövekedett diklórbenzol szintnek semmilyen egészségügyi kockázata nincs, a magyar vásárlókat nem érinti semmilyen veszély. Hozzátették, hogy amennyiben szükséges, a társaság nálunk is kivonja a veszélyes termékeket a forgalomból.

Frissítés: Az IKEA magyarországi egysége közleményben reagált a fejleményekre. Eszerint az érintett termékek nem kerültek a magyarországi áruházakba, azok a logisztikai folyamat korábbi pontján kiszűrték.

"Az IKEA számára kiemelt fontosságú a biztonság, így mivel bizonyosságot nyert, hogy a magyar piac nem érintett, nincs semmilyen egészségügyi kockázat."

- írják, azzal folytatva, hogy aki a fentebb felsorolt termékekből vásárolt, nem szenvedhetett semmilyen egészségügyi kárt, a termékek biztonságosak, senkire nem jelentenek veszélyt. Ezért az IKEA ezen termékeit nem is hívja vissza Magyarországon.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!