<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Hét országban azonnal kivonták a forgalomból a veszélyes termékeket. Magyarország, úgy tűnik, nem érintett az ügyben, de a vizsgálat még tart.

Rákkeltő anyag került több IKEA-bútorba, írja a Portfolio.hu. Egy technológiai hiba következtében a BASF német vegyipari óriás egy ideig rendkívül magas mérgező diklórbenzol tartalmú alapanyaggal látta el matrac- és bútorgyártó ügyfeleit, köztük az IKEA-t is. A svéd bútorgyártó azonnal kivonta a forgalomból az érintett bútorokat, melyeket az ügyfelek vissza is válthatnak. A válallat egyelőre vizsgálja, Magyarország is érintett-e az ügyben.

A veszélyesség vált anyag a poliuretán hab, ebben növekedett meg egy komponens jelenléte a nyár végi gyártói hiba következtében.

A szóban forgó anyag a diklórbenzol, amelyet a légfrissítők összetevőjeként is használnak. Ez erős rákkeltő, de légzőszervi megbetegetédeseket is okoz, valamint a bőrt és a szemeket is károsíthatja.

A BASF a veszélyes anyagot augusztus 25. és szeptember 29. között alkalmazta a hab gyártásához, a súlyos hiba mintegy 7500 tonna termék gyártását érintette. A hiba konkrétan a toluilén-diizocianát (TDI) gyártási folyamata során lépett fel, mely anyag több poliuretánhab-fajtának is alapanyaga. A TDI-t 40 százalékban matracok, 40 százalékban kárpitozott bútorok gyártásához használják fel, a maradék pl. autóalkatrészekbe kerül.

Mielőtt a BASF október elején észlelte volna a hibát, a mérgező alapanyagnak már legalább a negyedét felhasználták a gyártók. A felfedezést követően a BASF azonnal értesítette üzletfeleit a hibáról, és egy közleményt is kiadott Németországbana, amelyben igyekezett hangsúlyozni, a termékek nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre. Másutt többnyire csak novemberben lett ez hír, itthon az Portfolio cikke világított rá elsőként a problémára.

Az érintett bútorok a MORGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek.

Az IKEA Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Norvégiában, Dániában és Svédországban azonnali hatállyal leállította több modell gyártását, a már megvett matracokat pedig visszahívták, a vételárat visszafizetve.

Az IKEA vizsgálatot indított, mely jelenleg is tart. Tájékoztatásuk - és a vizsgálat jelenlegi állása - alapján az ügy a magyar piacot nem érinti. Az IKEA azt is közölte, hogy "mindenütt, minden termékében tiltja a diklórbenzol használatát", és annak ellenére, hogy az anyag erős rákkeltő, azzal folytatták, hogy szerintük a megnövekedett diklórbenzol szintnek semmilyen egészségügyi kockázata nincs, a magyar vásárlókat nem érinti semmilyen veszély. Hozzátették, hogy amennyiben szükséges, a társaság nálunk is kivonja a veszélyes termékeket a forgalomból.

Frissítés: Az IKEA magyarországi egysége közleményben reagált a fejleményekre. Eszerint az érintett termékek nem kerültek a magyarországi áruházakba, azok a logisztikai folyamat korábbi pontján kiszűrték.

"Az IKEA számára kiemelt fontosságú a biztonság, így mivel bizonyosságot nyert, hogy a magyar piac nem érintett, nincs semmilyen egészségügyi kockázat."

- írják, azzal folytatva, hogy aki a fentebb felsorolt termékekből vásárolt, nem szenvedhetett semmilyen egészségügyi kárt, a termékek biztonságosak, senkire nem jelentenek veszélyt. Ezért az IKEA ezen termékeit nem is hívja vissza Magyarországon.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.