Az orvosok szerint a hét étteremlánctól vett minta mindegyikében megtalálták a veszélyes rákkeltő anyagot, a PhIP-t egy független laboratóriumban végzett vizsgálat során. Ez az úgynevezett HCA (heterociklikus aminósav) rákkeltő anyagok csoportjába tartozik, amelyet az amerikai kormányzat 2005-től hivatalosan szerepeltet a rákot okozó anyagok tiltó listáján - tették hozzá. Ez az anyag a sült csirke túlzott mértékű, olajban történt sütésekor keletkezhet.
A hét érintett lánc a McDonalds Corp., a Burger King Corp., a Carlson Restaurants Worldwide Inc.-hez tartozó T.G.I., a Fridays, az Applebees International Inc., a Chick-fil-A, a Brinker International tulajdonában lévő Chilis és az OSI Restaurant Partners Inc.-hez tartozó Outback Steakhouse.
Kalifornia állam egyik törvénycikke kötelezővé teszi a vállalatoknak, hogy figyelmeztessék vevőiket a rákkeltő vegyi anyagok jelenlétére termékeikben.