2017. szeptember 19. 08:05

A beruházások látványos bővülésében a lízingpiac is fontos szerepet kapott: a vállalkozások egyre nagyobb része lízingkonstrukció segítségével szerzi be a gépeit. A lízingpiacon belül a gépfinanszírozás 31 százalékkal nőtt az idei második negyedévben és a Magyar Lízingszövetség további növekedésre számít.

A második negyedévben jelentősen - éves szinten - 27 százalékkal nőttek a beruházások, a bővülésben nagy szerepet játszott az, hogy a vállalkozások beruházási kedve is számottevően javult - derül ki a Magyar Lízingszövetség hivatalos statisztikákat feldolgozó közleményéből. A legalább 50 alkalmazottat foglalkoztató cégeknél 29 százalékkal, vagyis az átlagot meghaladó mértékben nőttek a beruházások, amelyek a teljes beruházási volumen 60 százalékát adták. 

“Arra számítottunk, hogy a tavalyi alacsony bázis után az idén látványosan javulnak a beruházási adatok. A növekedés mértéke azonban meghaladja a várakozásaikat. A adatokból látszik, hogy a vállalkozások beruházási kedve megnőtt ez pedig a lízingvállalatok számára kedvező” - mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. A vállalkozások beruházásainál, fejlesztéseinél bekövetkezett két számjegyű bővülés annak köszönhető, hogy a cégek számos új eszközt, gépet szereztek be, ezek egy részét pedig a költséghatékony és rugalmas finanszírozási formát jelentő lízingkonstrukciókkal oldották meg. 

31 százalékos plusz a gépeknél
A második negyedév végén a magyar lízingpiacon a finanszírozott összeg 279,4 milliárd forintra rúgott, ez 19 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A teljes lízingpiacon belül pedig jó eredményeket produkáltak a beruházásoknál főszerepet játszó gépek és berendezések. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a gépek és berendezések esetében a finanszírozott összeg az idei második negyedév végén 31 milliárd forintot tett ki, ami 31 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. Szintén jelentősen bővült a mezőgazdasági és az építőipari gépekbe áramló finanszírozás is. Ilyen nagyságrendű kihelyezésre a 2008 óta nem volt példa. 
 
 

A teljes állomány (tőkekintlévőség) is emelkedett, közelítve a válság előtti szintet, noha közben volt olyan időszak, amikor ennek alig haladta meg a felét.  

Beruházásokon hízhat a lízingpiac
A Magyar Lízingszövetség szerint a beruházások az év második felében és várhatóan jövőre növekedni fognak, ezen belül a vállalkozások fejlesztési kedve komoly lehetőséget jelent a lízingvállalatoknak. “A lízingpiaci szereplők egyik legfontosabb célja, hogy a vállalkozások lízingkonstrukciók segítségével finanszírozzák az eszközök és gépek beszerzését” - fogalmazott Tóth Zoltán. 
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.