TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Kiugró eredménnyel, 62 százalékos reklámbevétel-növekedéssel zárta a tavalyi évet a hazai televíziós szektor.

A piaci verseny vesztesei leginkább a vidéki napilapok és a kábeltévék voltak - derül ki a Mediagnózis legfrissebb adataiból.

A hazai reklámpiac - beleértve a médiát és az egyéb reklámfajtákat - összességében 31 százalékos növekedést könyvelhetett el tavaly 1999-hez képest. Ez több mint 226 milliárd forintos bevételt jelent. Az összesítés a listaárak alapján készült, tehát nem tartalmazza a reklámhordozó cégek által nyújtott árkedvezményeket. Az utóbbiak mértékét a nyomtatott médiában 20-25, a televíziózásban legalább 30 százalékra teszik a szakemberek. Ennyivel tehát kevesebb a valódi pénzforgalom az ismertetett adatoknál.

A legnagyobb arányban, 62 százalékkal a televíziók tudták emelni bevételeiket (több mint 127 milliárd forintra), ennél jóval szerényebb a rádiók, a folyóiratok és az országos napilapok növekedése, de így is jócskán meghaladja az inflációt. Az írott médiában azonban a vidéki napilapok nem tartottak lépést az infláció ütemével. Az elektronikus média piacán is vannak vesztesek: a kábeltévék, amelyek az 1999. évi bevételük alig egynegyedét érték el tavaly. Figyelemre méltó, hogy igen jó eredményt könyvelhet el a közterületi reklám, 50 százalékos növekedésével 2000-ben már meghaladta a vidéki napilapok összbevételét. A televíziós reklámpiacon folytatódott a közszolgálati tévé zuhanása. Az m 1 csatorna bevétele az elozo évi 86 százalékára esett vissza, és már nem érte el - listaárakon - a 10 milliárdot sem. "Elhúzott" viszont a két országos kereskedelmi adó: a TV 2 93, az RTL Klub 54 százalékkal többet söpört be a reklámköltésekbol (az elobbi reklámösszegét csaknem 70 milliárdban, az utóbbiét több mint 48 milliárdban állapították meg). Ebbol egyértelmu, hogy a tévés szektor piaci eloretörésének motorja e két csatorna, elsosorban a TV 2 volt.

A napilapok piacán változatlanul vezeto helyen áll a Népszabadság, a teljes napilappiac egyharmadánál is több, 6 milliárdot meghaladó reklámösszeggel. Növekedése azonban lelassult, csak az infláció mértékének felét érte el. A Napi Magyarországgal egyesített Magyar Nemzet csaknem megduplázta bevételét, amely a listaárak alapján már meghaladja a másfél milliárdot. További három lap jutott egymilliárdot meghaladó, de kétmilliárdot el nem éro bevételhez: a Magyar Hírlap, a Mai Nap és a Metro. Az utóbbi jelentos, 33 százalékos növekedésével szemben azonban a Magyar Hírlap egy százaléka gyakorlatilag stagnálásként értékelheto.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.