2008. október 31. 05:54

A rekordmagasságokba szökött olajár rekord profitot hozott a világ legnagyobb vállalatának, az amerikai Exxon Mobil olajtársaságnak a harmadik negyedévben: adózott eredménye 14,83 milliárd dollár lett, 58 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Az előző rekordot a második negyedben érte el a cég. A csoport bevétele a harmadik negyedévben 137,7 milliárd dollár volt, 35 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A társaság által kitermelt energiahordozók mennyisége viszont csökkent, a csökkenés mértékét nem közölték.

Az idei profitnövekedéshez az is hozzájáril, hogy a csoport 1,62 milliárd dollárt kapott németországi gázszállító üzletágának eladásáért. Más részről viszont 170 millió dolláros külön kiadása is volt: ezt a társasághoz tartozó tankhajó, az Exxon Valdez 1989-es katasztrófája kapcsán felmerült kártérítések miatt fizeti még mindig.

Történelmi profitrekorddal, 40,61 milliárd dolláros adózott eredménnyel zárta a múlt évet is a vezető amerikai olajtársaság: a nyereség nem csupán a cég történetében, hanem az amerikai cégek történetében is az addigi legnagyobb volt.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.