2013. január 9. 11:55

Európa második legnagyobb autóipari vállalata - a gyártási volument tekintve -, a franca PSA Peugeot Citroen csoport veszteséggel zárta a 2012-es évet, ami leginkább a jelentősen beszűkült európai piacnak köszönhető, hiszen az öreg kontinensen kívüli egyre erőteljesebb a kereslet.

A PSA nemzetközi értékesítése 17 százalékkal csökkent 2012-ben, és a cég saját prognózisa szerint 2013-ban sem jön megváltás és újabb szűkülés következhet.

A PSA jelentése szerint a készjármű-értékesítések 8,8 százalékkal 2,82 millióra csökkentek tavaly, míg a teljes eladások (amibe beletartozik a részben összeszerelt járművek volumene is) 17 százalékkal 2,97 millió darabra esett vissza. A részben összerakott járművek célországa a jelenleg is olajipari embargóval sújtott Irán volt. A cég Európán kívüli értékesítési tervei 2015-re 50 százalékos növekedési célt határoznak meg.

Dél-Európa döglődik

A PSA szerint a legsúlyosabb helyzet Dél-Európában van. A francia piac 13 százalékkal, a spanyol 15, míg az olasz 21 százalékkal zuhant a gazdasági válság miatt. Az autóipari cég aggódik ezen országok gazdasági megszorításai miatt is, ami még inkább visszaveti a vásárlókedvet.

Éljen Kína, dél-amerikai pofon

Az autópiac jelenlegi Mekkájában, Kínában még a PSA is növekedést ért el, méghozzá 9,2 százalékost, míg a piaci részesedése 3,5 százalék az ázsiai országban. A másik feltörekvő autópiacon, Dél-Amerikában viszont kiadós pofonba szaladt bele a francia cég, hiszen 8,3 százalékkal csökkentek az eladásai, holott maga a délvidéki piac 5,6 százalékkal növekedett 2012-ben. A másik pofont az orosz piac adta, amely 10 százalékkal növekedett tavaly, a becslések szerint 5 százalékkal fog idén, mégis 7,4 százalékkal esett vissza a PSA értékesítési volumene északon.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.