<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A nagy orosz olajcégek elutasítják, hogy adatokat szolgáltassanak az üzemanyagárakról az orosz versenyfelügyeletnek, közölte szerdán a hivatal, jogi lépésekkel és rendőri segédlet igénybevételével fenyegetve az együttműködést megtagadó cégvezetőket.

A felügyelet szeretné kideríteni, hogy a nagy cégek - piaci túlsúlyukkal visszaélve - mesterségesen tartják-e magasan az üzemanyagárakat Oroszországban. Az orosz kormányfő korábban bírálta a hivatalt, hogy nem képes ellenőrzés alatt tartani az üzemanyagárakat.

A felügyelet közleménye szerint a Lukoil, a TNK-BP, a Gazprom Nyefty és a Rosznyefty egyaránt elmulasztotta a hivatal tájékoztatását, a kért információkat egyedül a Surgutneftegaz adta meg.

Szigorúbb versenyjogot szeretne bevezettetni Oroszországban Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, aki hétfőn, a kormány ülése után beszélt erről. Alekszej Kudrin pénzügyminiszter ezzel kapcsolatos javaslattervezetét szeptemberben terjeszti elő.

Az orosz versenyfelügyelet szerint a nagy infláció mintegy negyedrészt a tiltott árkartellekre vezethető vissza, amikor egy-egy ágazat vezető cégei egymást között egyeztetik áraikat, nem hagyva érvényesülni a versenyt. A felügyelet tavaly 500 millió rubel bírságot szabott ki, a Gazprom is a megbírságolt cégek között volt.

Az orosz kormányfő júliusban a Mechel bányaipari cég árpolitikáját bírálta. Putyin szerint a Mechel a első negyedévben a külpiacon fele annyit kért nyersanyagaiért, mint odahaza. Az orosz miniszterelnök emiatt versenyfelügyeleti vizsgálatot rendelt el céggel szemben és rendőrségi nyomozást is kilátásba helyezett.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.