2007. november 19. 13:14

Több mint negyedrészét megvásárolta egy svájci tőkebefektetési társaság a legnagyobb hazai műszaki cikkeket forgalmazó áruháznak, a főleg interneten működő Extreme Digital-nak. Az eddig kft.-ként működő társaság most zártkörű részvénytársasággá alakul, a tőkeinjekció célja pedig a külföldi terjeszkedés, első körben Romániában és Bulgáriában.

Huszonöt plusz egy százalékot szerzett a svájci Softcon Informatik AG befektetési cég az Extreme Digital üzleteket és webáruházat működtető Big Extrém Kft.-ben, amely hamarosan zártkörű részvénytársasággá alakul. A tavalyi évben 5,5 milliárd forintos árbevételt elérő, és ezzel a webes műszakicikk-kereskedelem piacán vezető helyet elfoglaló áruházlánc így a jövőben kellő erővel rendelkezik ahhoz, hogy Romániában és Bulgáriában is terjeszkedhessen - mondta sajtótájékoztatón Várkonyi Balázs, a magyar cég ügyvezetője.

A Softcon előzetesen felmérte a kelet-közép európai piacot, lehetséges befektetések után kutatva, és a Big Extrém Kft.-t találták megfelelően innovatívnak és nyereségesnek ahhoz, hogy tőkét invesztáljanak a vállalkozásba - tette hozzá Claudio Cocca, svájci cég pénzügyi igazgatója. Elmondta azt is, hogy azért vásároltak kisebbségi részesedést, hogy a magyar cégnek megmaradhasson az erős menedzsmentje, amely továbbra is érdekelt a cég sikeres vezetésében.

Az Extreme Digital főleg az internetes kereskedésben érdekelt: csupán négy szaküzlete van, az ötödiket ebben a hónapban tervezik megnyitni Győrben. A cég tavalyi árbevétele 5,5 milliárd forint volt, az idei évre hétmilliárdot terveznek a vállalat vezetői. A vállalat a hazai internetes kereskedelem 15 százalékát bonyolítja, a szórakoztatóelektronikai termékekre lebontva ez az arány 35 százalék. A webáruháznak napi szinten körülbelül 25-30 ezer látogatója van átlagban - közölte Várkonyi Balázs.

A Romániai és Bulgáriai terjeszkedésre azért van most szükség, mert a cégnél olyan mértékű tudás halmozódott fel az internetes kereskedelemmel kapcsolatosan, amit érdemes máshol is hasznosítani - mondta a cég vezetője. Várkonyi Balázs szerint a szomszédos országban és Romániában nagy lehetőségek előtt áll az internetes kereskedés, de a magyar piacon is évi 50 százalékosra várható a növekedés üteme.

Menedzsment Fórum