2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Romániában komoly autóipari beruházások valósulhatnak meg a következő két-három évben, de ha az ország nem használja ki a lehetőségeket, akkor a nemzetközi vállalatok keletebbre mennek - mondta az európai autógyártók szövetségének (ACEA) főtitkára.

Ivan Hodac emlékeztetett arra, hogy az utóbbi években Szlovákia vonzotta a legjelentősebb autóipari beruházásokat, ám ott a kapacitásokat nemigen lehet tovább növelni, már a gazdaság 30 százalékát teszi ki az ágazat.

A szakember úgy látja, hogy Románia fő versenytársa Oroszország és Ukrajna lehet, ezért a román kormánynak igyekeznie kell, hogy olyan körülményeket biztosítson, illetve olyan, elsősorban infrastrukturális beruházásokat valósítsanak meg, amelyek kedvezők a külföldi vállalatok számára. Hodac szerint a külföldi vállalatok "nem feltétlenül az olcsó munkaerő miatt fektetnek be Romániában, ennél fontosabb a fejlett infrastruktúra".

Romániában jelenleg a Renault érdekeltségi körébe tartozó Dacia és a Daewoo Automobile Romania - a volt román-dél-koreai vegyes vállalat - gyárt személygépkocsikat, és több autóipari beszállító is megtelepedett az országban.

A Daewoo tavaly 24 ezer kocsit, 140 ezer motort és 193 ezer sebességváltót gyártott. A kapacitása évi kétszázezer autó és háromszázezer autómotor. A Dacia tavaly kétszáz autót gyártott, jövőre 350 ezer a terve.

Szlovákiában a jelentős beruházásoknak köszönhetően 2012-ben már 840 700 autót gyártanak, ezzel az ország az egy lakosra jutó autógyártásban világelső lesz.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!