2010. július 15. 14:24

Tovább zsugorodott júniusban az Európai Unió autópiaca: már az egymást követő harmadik hónapban regisztrált visszaesést az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA).

A 27 tagországban 6,9 százalékkal kevesebb új autót helyeztek forgalomba júniusban az egy évvel korábbinál, míg májusban még 9,3 százalék volt a tizenkét havi csökkenés. Magyarországon ezzel ellentétes volt a tendencia júniusban: 28,1 százalékkal csökkentek az eladások, míg májusban 24,9 százalék volt az éves bázison számított visszaesés. Elemzők szerint valószínűleg átmeneti megtorpanásról van szó, mert áprilisban még 45,7 százalék volt az éves csökkenés Magyarországon.

Az ACEA szerint a visszaesés oka, hogy egy évvel ezelőtt sok tagországban még javában érvényben volt az államilag támogatott autócsere program, tehát nagyobb volt a kiindulási bázis.A 27 uniós tagállamban összesen 1.341.092 új autó kapott rendszámot júniusban, 6,9 százalékkal kevesebb, mint tavaly a hatodik hónapban. Az első hat hónapban 7.285.487 autót helyeztek forgalomba, 0,2 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Júniusban a legnagyobb mértékben, 40,6 százalékkal Szlovákiában estek az eladások tavaly júniushoz képest, majd Görögország következik 39,3 százalékos visszaeséssel. A legnagyobb, 75,8 százalékos növekedést Írországban regisztrálták, a második helyen Finnország végzett 54,6 százalékos növekedéssel.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.