<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Budapest Airportot is sújtja a magas üzemanyagárak miatt gyorsan romló légi közlekedési iparági helyzet, ami forgalomcsökkenést, bevételkiesését okoz. Új kedvezményeket azonban nem nyújt a BA a légitársaságoknak.

Szollár Domokos szóvivő szerint a repülőtér üzemeltetőjét nemcsak a spórolásra kényszerült légitársaságok járattörlései, hanem a magyar gazdasági helyzet is sújtja. Az elmúlt egy-két évben nem nőtt a belföldi kereslet, a piac gyengesége miatt a SkyEurope diszkont légitársaság el is hagyta a magyar piacot.

A forgalmat ugyan ez a döntés nem vetette vissza, mert szinte ezzel egy időben jelent meg a Ryanair Ferihegyen, ám a diszkonttársaság a közelmúltban bejelentette, hogy a magas üzemanyagárak miatt november 4-től december 19-ig szünetelteti járatait Budapestről, összesen 180-at.

Szollár Domokos hangsúlyozta, hogy a BA-nak bevételkiesést okozó lépés nem kizárólag a ferihegyi tarifák ellen szólt, hiszen erre a lépésre kényszerült a Ryanair több országban is.

A BA-nak nincs tudomása arról, hogy más légitársaságok is hasonló lépést fontolgatnának, sőt a versenytársak közül többen is bővítik kapacitásukat - mondta.

A repülőtér üzemeltetője újabb kedvezmények biztosításán nem gondolkodik, Szollár Domokos szerint az alkalmazott ösztönzőrendszer kellő kedvezményeket nyújt. Eszerint ha egy légitársaság úgy határoz, hogy új célállomással növeli a Ferihegyről elérhető városok listáját, akkor egy éven keresztül egyáltalán nem kell leszállási díjat fizetnie, a második évben ötven százalékos, a harmadik évben pedig 25 százalékos kedvezményben részesül.

A hosszú távú járatok bővítését még erőteljesebben ösztönzi a BA, az első évi díjmentességet a második évben hetvenöt, míg a harmadikban ötven százalékos kedvezmény követi, és a járatsűrítések is engedményes tarifát jelentenek.

Szollár Domokos példaként említette, hogy a Rynaiar működése első évében mintegy 500 ezer euró kedvezményben részesült.

A légi közlekedési iparági változások kedvezőtlen hatásainak kivédésére a repülőterek is a több lábon állás stratégiáját választották. Ma már a fontosabb nemzetközi repülőterek nemcsak leszállóhelyek, hanem kereskedelmi, szolgáltató és ingatlanfejlesztő központok is. Ez a folyamat már a Budapest Airportnál is elindult - mondta Szollár Domokos, hozzátéve, hogy ma még azonban a légitársaságoktól függ a bevétel.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.