2007. június 25. 07:51

A kiskereskedelmi forgalom változatlan áron számítva áprilisban 2,5 százalékkal, az első négy hónapban 0,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Áprilisban az előző hónaphoz képest a kiskereskedelmi eladások volumene 0,5 százalékkal csökkent a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom volumene 2007. I. negyedévében 0,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, ezen belül márciusban 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a naptárhatástól megtisztított adatok alapján.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2006 első négy hónapjában kiigazítás nélkül 5,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A KSH adatai szerint az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2007 első négy hónapjában 1777 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

A kiskereskedelmi eladások 51,1 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 18,3 százalékát a bútor-, háztartási cikk-, építőanyag-, 11,1 százalékát a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították, a többi szakágazat részesedése 19,5 százalék volt. Áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalma elérte az 500 milliárd forintot.

Tovább csökkent az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma, a 2007. áprilisi értékesítés volumene 0,8 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának szintjétől. Míg az eladások jelentős részét, 91 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek - hipermarketek, szupermarketek, vegyesboltok - forgalma csak kismértékben, 0,3 százalékkal mérséklődött, addig az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 5,9 százalékkal csökkentek.

Folytatódott a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának visszaesése, az eladások 3,8 százalékkal elmaradtak az előző év azonos időszakának szintjétől. Áprilisban csak a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek tudták növelni eladásaikat.

A legnagyobb mértékben a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletek értékesítése esett vissza az előző év azonos hónapjához képest.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.