<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Minimálbéres foglalkoztatásnál havi háromezer forinttal csökkenne egy-egy vállalkozás egy főre számított bérköltsége a kedden bemutatott, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége által is támogatott adócsomag bevezetésével - írja a Világgazdaság.

A tételes egészségügyi hozzájárulás több mint négyszeresére emelése ugyanis alacsonyabb keresetek esetén "hatástalanítja" a járulékteher amúgy jelentős, 13 százalékpontos csökkenését. Ezzel szemben havi kétszázezer forintos bruttó jövedelemnél a munkáltató zsebében húszezerrel több maradna, mint az idén. A munkavállalók szemszögéből még rosszabb a helyzet, ekkora – havi kétszázezer forintos – bér mellett ugyanis még éppen nem nőne a nettó fizetésük, igaz, nem is csökkenne jelentősen, ahogy az ennél alacsonyabb jövedelmeknél.

Bár a javaslatok nem tesznek különbséget a kis és nagy cégek között, az érdekvédők jelezték: a magyar kkv-nak nem túl előnyös az új adócsomag, mivel náluk alacsonyabbak a jövedelmek, mint a nagyvállalatoknál. Hasonlóan vélekednek a Világgazdaság szerint szakszervezetek is: a munkavállalók harmada-fele rosszabbul járna a jövedelemadózás átalakításával, az évi 15 millió forintig érvényesítendő húsz százalékos adókulcs bevezetésével és az adójóváírás megszüntetésével. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.