2010. június 16. 14:54

A General Motors visszavonja az európai kormányzati segélyre vonatkozó kérelmét leánycégei, az Opel és a Vauxhall számára, és szanálásukat saját forrásból finanszírozza - közölte a GM szerdán Rüsselsheimben.

A 3,3 milliárd euróra becsült finanszírozási szükséglet továbbra sem változott, ugyanakkor a GM nem engedhet meg egy továbbra is bizonytalan finanszírozást, indokolta a váratlan lépést az Opel vezérigazgatója. Az állami segítségről történő lemondás ellenére további üzembezárásokat vagy elbocsátásokat nem terveznek.

A szanálási terv eddig 8300 európai elbocsátással számol az Opel 48 ezer dolgozójából, valamint az antwerpeni üzem bezárásával.

Nem kap német szövetségi állami támogatást az Opel - jelentette be a múlt csütörtökön Berlinben Angela Merkel kancellár. Az erről szóló döntés a kancellár és a németországi Opel-üzemeket működtető négy tartomány - Hessen, Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-Pfalz és Türingia - miniszterelnökeinek csütörtöki válságtanácskozásán született.

A kancellár csupán általános támogatást ígért az Opel németországi alkalmazottainak, de a szövetségi pénzügyi segítséget elutasította. Ugyanakkor arra szólította fel az érintett tartományi vezetőket, hogy kezdjenek tárgyalásokat az Opel anyavállalatával, az amerikai General Motors-szal. "Szövetségi pénzügyi segítségre nincs lehetőség" - jelentette ki a kancellár, hozzátéve: az Opel  a többi autógyárhoz hasonlóan csupán egyfajta kutatási támogatást kérelmezhet majd, új típusok kifejlesztéséhez.

Az amerikai konszern a nagy hagyományokkal rendelkező autógyár szanálásához Németországtól hitelgarancia formájában 1,1 milliárd eurós állami támogatást kért.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.