2008. június 11. 10:59

A román sajtóban megjelent hírek szerint a Mol logisztikai központ építését tervezi Romániában, mely üzemanyagok tárolására is alkalmas lenne - írja a Napi Gazdaság. A központ mintegy 100 millió euróba kerülne, de a magyar cég 50 százalékkal csökkenthetné így szállítási költségeit.

Jelenleg a Mol romániai kútjait a román Petromtól vásárolt benzinnel játja el, az új központ létrehozásával viszont vízi úton szállíthatna Magyarországról üzemanyagot a cég. A Napi Gazdaság kérdésére Varró László, a Mol romániai stratégiai igazgatója elmondta: a Petrom kihasználja előnyös helyzetét, és drágán ad el üzemanyagot a Molnak, ezért vizsgálják annak lehetőségét, hogy a Duna mentén, ideális esetben Bukaresthez közel építsenek egy tárolót.

Varró hozzátette: számításaik szerint a központ megépítésével 50 százalékkal csökkenthetnék szállítási költségeiket, így a százhalombattai finomító korszerűsítése után itthonról láthatnák el a 122 romániai benzinkútjukat. A tervek szerint a logisztikai központ megépítése egy évig tartana, mintegy 100 millió euróba kerülne. A Molnak van már egy tárolója Brassóban, de az messze esik a magyarországi finomítóktól, így oda csak vasúton tudnák megoldani a szállítást.

A Petrom az osztrák OMV leányvállalata, így a szakemberek szerint szándékosan próbál keresztbe tenni a Molnak a magas üzemanyagárakkal. Varró László azt is kijelentette, hogy az új tároló megépítése után a Mol továbbra is a Petrom üzleti partnere akar maradni, nem akarják megszakítani az üzleti kapcsolatokat.

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.