2017. szeptember 30. 11:37

Mark Zuckerberg azt szerette volna, ha a Facebook alkalmazottai filantróp célú alapítványának, a Chan Zuckerberg Initiative-nek (CZI) is dolgoznak, ám a Facebook felsővezetői ezt megakadályozták.

Zuckerberg javaslata, hogy cégének alkalmazottai dolgozhassanak nem Facebook-hoz kapcsolódó projekteken, 2016 februárjában került a cég igazgatósága elé, derült ki most Facebook és részvényeseinek egy csoportja közti per bírósági dokumentumaiból, írja a Business Insider.

Marc Andreessen, a cég igazgatósági tagja a februári elutasítás után azt írta Zuckerbergnek, hogy számos vezetőtársával együtt úgy gondolja, hogy a felmerült ötlet nagy hiba lenne, és szeretnék, ha Zuckerberg nem forszírozná tovább, de nem akarják kenyértörésre vinni a dolgot.

A per is az alapítvány és a cég közti viszony miatt robbant ki, ugyanis Zuckerberg a feleségével közösen alapított CZI-t a nagyjából 70 milliárdos vagyonuk 99 százalékából finanszírozná.
 
Andreesen és Zuckerberg (Dealbreaker) 

Ennek technikai lebonyolítását a cégnél bevezetendő nem szavazóképes részvények kibocsátásával gondolta megoldani, amely leheőséget biztosított volna számára, hogy részvényeinek eladásából finanszírozza alapítványát, miközben megőrzi szavazati többségét, és így a Facbook feletti irányítást. Zuckerberg jelenleg a Facebook-részvények feletti szavazatok 60 százalékát birtokolja.

A cég a per miatt a múlt héten hirtelen letett az új típusú részvények bevezetéséről, így az alapítónak nem kell megjelennie a bíróságon.
 

Zuckerberg mindazonáltal nem tett le 12 milliárd dollár értékben megválni részvényeinek egy részétől az elkövetkezendő másfél év során, hogy pénzelni tudja a CZI-t. Alapítványa a Facebook-tól teljesn különállóan, saját stábbal működik.

Ám a mostani bírógági eljárás során fény derült arra, hogy Zuckerberg nagyon is szeretné két érdekeltségének erőforrásait egyesíteni, ami persze a Facebook részvényeseinek rosszallását vonná maga után.

A dokumentumok szerint az igazgatóság megvizsgálta Zuckerberg javaslatát, hogy a Facebook és a CZI közös projektekbe kezdjen, különös tekintettel arra, hogy a Facebook alkalmazottainak megengedjék, hogy a CZI projektjein dolgozzanak. Andreessen a javaslatot határozottan ellenezte, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a két szervezetnek különállónak kell maradnia. 

Andressen két sms-t küldött a board találkozója után Zuckerbergnek. Az egyikben biztosítja Zuckerberget, hogy döntésük teljes egészében azzal a szándékkal született, hogy megvédjen őt és a céget, de magát a szándékot támogatják.

A másikban pedig arról írt, hogy a cég vezetése nagy hibának tartané a két szervezet összekveredését, és bár szeretnék, ha ezt nem erőltetné tovább, nem akarják nehéz helyzetbe hozni. A célokkal ugyanakkor ő maga is annyira egyetért, hogy örülne, ha a Facebook több hosszú távú tudományos és technológiai projektet indítana egészségügyi és oktatási területen.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.