<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Alapjaiban változtathatja meg az építőipart az a technológia, amelynek segítségével kinyomtatták a világ első épületét.

A héten Dubajban átadták a világ első épületét, amelyet 3D nyomtató segítségével húztak fel. Ilyen technikával még sohasem készült épület a világon. Az alapanyag egy speciális cementkeverék volt, melynek megbízhatóságát Nagy-Britanniában és Kínában tesztelték, közölte a miniország kormánya.

Az egyszintes, 250 négyzetméteres épületet 17 nap alatt húzták fel 140 ezer dollárból (39,2 millió forint), ami közel a fele annak, mintha hagyományos technológiával építették volna. Az épület munkásainak száma 19 fő volt, túlnyomó többségben mérnökök, akik közül egy kezelte a 3D nyomtatókat; egy iparit és egy kisebb méretűt a design elemekhez.

Így készült

Mohamed Al Gergawi, az Egyesült Arab Emirátusok kormányának tagja szerint hétfőn nemcsak egy épületet, hanem egy komplett irodát adtak át, amelyben ideiglenesen az építtető Dubai Future Foundation fog székelni, közvetlenül Dubaj pénzügyi központja, a Dubai International Financial Center mellett.

Gergwai szerint 3D nyomtatással a hagyományos építési költségek 50-70, míg a munkaköltség 50-80 százalékát is meg lehet spórolni. Így nem meglepő, ha a városállam 2030-ra el szeretné érni, hogy épületeinek 25 százaléka "nyomtatott" legyen.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.