2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Alapjaiban változtathatja meg az építőipart az a technológia, amelynek segítségével kinyomtatták a világ első épületét.

A héten Dubajban átadták a világ első épületét, amelyet 3D nyomtató segítségével húztak fel. Ilyen technikával még sohasem készült épület a világon. Az alapanyag egy speciális cementkeverék volt, melynek megbízhatóságát Nagy-Britanniában és Kínában tesztelték, közölte a miniország kormánya.

Az egyszintes, 250 négyzetméteres épületet 17 nap alatt húzták fel 140 ezer dollárból (39,2 millió forint), ami közel a fele annak, mintha hagyományos technológiával építették volna. Az épület munkásainak száma 19 fő volt, túlnyomó többségben mérnökök, akik közül egy kezelte a 3D nyomtatókat; egy iparit és egy kisebb méretűt a design elemekhez.

Így készült

Mohamed Al Gergawi, az Egyesült Arab Emirátusok kormányának tagja szerint hétfőn nemcsak egy épületet, hanem egy komplett irodát adtak át, amelyben ideiglenesen az építtető Dubai Future Foundation fog székelni, közvetlenül Dubaj pénzügyi központja, a Dubai International Financial Center mellett.

Gergwai szerint 3D nyomtatással a hagyományos építési költségek 50-70, míg a munkaköltség 50-80 százalékát is meg lehet spórolni. Így nem meglepő, ha a városállam 2030-ra el szeretné érni, hogy épületeinek 25 százaléka "nyomtatott" legyen.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!