2p

A T-Mobile és az Ericsson közösen teszteli a negyedik generációs mobil rendszert: az LTE (Long Term Evolution) bevezetésével az internetes tartalmak sokkal gyorsabban, például az átlagos filmek egy-két perc alatt tölthetők majd le, illetve sokkal jobb minőségű hálózati szolgáltatások érhetők el.

A két cég közleménye szerint a teszt sikeres, ami azért is fontos, mert dinamikusan nő a mobilinternet-előfizetők száma és erőteljesen bővül a világháló használata is. A T-Mobile-nak több mint 430 ezer mobilinternet-előfizetője van, akik a forgalmazott adatmennyiség több mint 90 százalékát a harmadik generációs HSPA-hálózaton bonyolítják le.

A folyamatosan növekvő igényeket azonban ez a hálózat már a közeljövőben sem tudja kielégíteni, ezért is kísérleteznek világszerte az LTE-vel, sőt, a legfejlettebb országok közül néhányban már be is vezették.

A Barcelonában február közepén megrendezett GSMA Mobile World Congressen szintén nagy hangsúlyt kapott az LTE, mivel a mobilcégek továbbra is úgy vélik, az adatforgalom növekedése lesz az iparág fejlődésének motorja. A világ egyik legnagyobb távközlési cége, a Deutsche Telekom mobil üzletága tavaly 2,7-szerése növelte európai adatforgalmát, miközben az ebből származó bevétele 37 százalékkal bővült.

Magyarországon mindhárom mobilcég érdeklődik az LTE iránt, a Vodafone már teszteli, a Pannon nemrégiben jelentette be, hogy áprilisban Budapesten végez ezzel kapcsolatos kísérletek. Az LTE magyar kereskedelmi bevezetése azonban még várat magára, hiszen ehhez újabb nagy összegű beruházások szükségesek.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) adatai szerint a három magyarországi szolgáltató mobilinternet előfizetéseinek száma januárban 13 ezerrel 946 ezerre emelkedett, ezen belül az aktív kártyák száma 21 ezerrel 736 ezerre nőtt. Tavaly egész évben 70 százalékkal nőtt a mobilinternet szolgáltatást aktívan használók száma, s decemberben elérte a 715 ezret. A három szolgáltatónál összesen 933 ezer mobilinternet előfizetést tartottak nyilván 2009 december végén.

Az összes előfizetőt tekintve a T-Mobile piaci részesedése a decemberi 45,93 százalékról 46,38 százalékra, a Vodafone-é pedig 24,72 százalékról 25,04 százalékra emelkedett, míg a Pannoné 29,35 százalékról 28,58 százalékra csökkent januárban.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!