<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

A számítógép-használati kultúrának és a generációváltásnak kulcsszerepe lesz abban, milyen gyorsan lehet majd felkelteni az igényt az új internetes szolgáltatások iránt, mondta el az Mfor.hu Stafétájában Simó György. A T-Online vezére szerint jövőre már itthon is húzótermék lehet az internettévé.

Erdei Tamás, az MKB Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója:

- Az Európai Unió - az informatikai és internetes piac liberalizációjához kapcsolódóan - Magyarországnak külön ajánlást fogalmazott meg a díjak csökkentése céljából. Ön szerint milyen módon alakul át a magyar piac az elkövetkező években?

Simó György, a T-Online Rt. vezérigazgatója:

- A vezetékes távközlés dinamikus növekedési lehetőségei kifulladóban vannak, a széles sávval összefüggésben viszont a korábbiaknál jóval nagyobb lehetőségek nyílhatnak meg a távközlési cégek és az internethasználók előtt is. Ugyanazon a hálózaton ugyanis egyszerre több szolgáltatást is igénybe lehet venni: hangot, internet-hozzáférést és televíziós szolgáltatásokat. Mindezek alapja persze a széles sáv.

Versenyképesebbé válunk az internettel

Öt éve még egyáltalán nem látszott, hogy milyen látványos fellendülés vár a széles sávra. Mára azonban már elértük azt a szintet - mind sebességben, mind árban -, amelyről a felhasználó már elmondhatja, hogy sokat kap a pénzéért. Havi 3-5 ezer forintért - ennyibe kerül ma az internet-hozzáférés Magyarországon - havi több százezer forint értéket lehet megtakarítani. Például a neten gondosan megtervezett utazáson több tíz- vagy akár százezer forintot is spórolhat egy család. Egy háztartásnak mindenképpen költenie kell ilyen beruházásra, mert ezen keresztül sokkal informáltabb, költségtakarékosabb, vagyis versenyképesebb lesz.

Jövőre húzótermék lehet az internettévé is, ahol komplett videokönyvtárat kap a felhasználó. A hozzá szükséges jelátalakító pótolja a merevlemezegységet, mivel 90 órányi műsor tárolható rajta.

Százezrekkel bővül a digitális világ

Nagyon sok múlik azonban a társadalom befogadóképességén is, nem csak azon, hogy az üzleti vagy kínálati oldal mire képes. A számítógép-használati kultúrának kulcsszerepe lesz abban, milyen gyorsan lehet felkelteni az igényt az újabb és újabb internetes szolgáltatások iránt. A demográfiai változásokkal összefüggő generációváltás is sokat segíthet a problémán; ma már évről évre több százezren lépnek be itthon is a digitális világba a mobiltelefon és az internet révén.

Ezek a technológiák tudást és tanulás iránti fogékonyságot igényelnek. Nem is gondolnánk, hogy a nyelvtudásnak mekkora szerepe lehet az internet elterjedésében. Nemcsak amiatt, hogy az oldalak többsége idegen nyelven hozzáférhető, hanem maga a netfilozófia is igényel egyfajta nyitottságot. A nyelvtudás pedig azt jelzi: nyitott vagyok a világ más szegmenseire is.

A vezetékes üzletben sajnos soha nem jött létre a végberendezés-gyártóknak és a távközlési szolgáltatóknak az a szoros együttműködése, amely a mobil esetében nagyon erős felhajtóerő volt. Az Ipod-szerű zenelejátszó eszközök elterjedésével a vezetékes ágban is változást várok.

Simó György kérdése Papp Istvánhoz, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatójához:

- A szélessávú internet új távlatokat nyit meg, új lehetőségeket kínál az internethasználat terén. Ön szerint merre tart az internet, hogyan változnak az internethasználati szokások?

A választ Staféta című sorozatunk következő részében olvashatják!

Nagy Vajda Zsuzsa

Tolnay Tibor: - Mikorra várható az euró bevezetése, s milyen kihatásai lesznek a magyar gazdaságra és a lakosságra?
Erdei Tamás (képünkön):- Az euró bevezetése nem öncél, hanem eredménye kell legyen egy olyan folyamatnak, mely a gazdaság tartós

Gerencsér László: - Hogyan látja a kultúra támogatásának helyzetét?
Tolnay Tibor (képünkön): - Az egyén elsősorban a kultúra fogyasztójaként jelenik meg. Egy viszonylag szűk kör támogatja is a szellemi értékeket...

Batta András

: - Hogyan tudják kölcsönösen hosszú távra megtalálni a közös érdekeket az olyan vállalatok, mint például a Hérosz zRt. és a kulturális intézmények?

Gerencsér László (képünkön)

: - A Hérosz régóta hisz a

gazdaság és a kultúra

együttműködésében. Arra törekszik, hogy ne csak...

Török László: - Milyen pénzügyi-gazdasági stratégiája van a Zeneakadémiának?
Batta András (képünkön):- Liszt Ferenc 131 évvel ezelőtt alapított Zeneakadémia valóban egyetemes érték. Nemcsak a legmagasabb szintű, világhírű zenei képzés folyik...

Pálvölgyi Mátyás: - Valóban a magánügyfeleken keresztüli növekedés a legfontosabb terület jelen pillanatban a bankszektorban?
Török László (képünkön): - Valóban a növekedés az egyik meghatározó szempont, én azonban még legalább három alapvető tényezőt emelnék ki.

Gergely Károly: - Milyen szerepet játszhatnak a magánbiztosítók az egészségügyi rendszer átalakításában?
Pálvölgyi Mátyás (képünkön): - A jelenlegi egészségbiztosítási rendszer elemei közül a járadékbeszedés és az elosztás megfelelően működik.

Kisbenedek Péter: - Hogyan látja a lakás-takarékpénztári piac helyzetét a megszorító intézkedések fényében?
Gergely Károly (képünkön): - A lakás-takarékpénztárakat közvetlenül kevésbé érintik a megszorító intézkedések. A kormány a lakástakarék...

Szabó Pál: - Hogyan tudják a magyarországi lakossági bank építésének tapasztalatait a térségi expanziós stratégiában kamatoztni?
Kisbenedek Péter (képünkön): - Az elmúlt öt év terjeszkedési tapasztalatait csoportszintű projektek megvalósításában...

Vági Márton: - Mikor beszélhetünk majd európai színvonalú postai kiszolgálásról, és melyek ehhez a legfontosabb teendők?
Szabó Pál (képünkön): - A Magyar Posta szolgáltatásainak minősége megközelíti az európai "élpostákét": független szakértők által mért...

László Géza: - Hogyan tudják hatékonyan felhasználni az európai fejlesztési forrásokat?
Vági Márton (képünkön): - Annak érdekében, hogy a 2007 és 2013 között lehívható több ezer milliárd forintnyi közösségi forrást az ország legfontosabb céljainak megfelelően használhassuk fel, jól...

Bajnai Gordon kérdése László Gézához (képünkön): - Mikor lesz digitális televíziózás Magyarországon?
László Géza válasza: - Az elfogadott kormányhatározat szerint 2012-ig mindenképpen lekapcsolják az országos analóg hálózatot. Terveink...

Bogsch Erik kérdése Bajnai Gordonhoz (képünkön) - Lát-e plusz forrásokat a magyar gazdaság versenyképességét növelő k+f támogatására?
Bajnai Gordon válasza: - A 2004-2006 közötti uniós pályázati rendszer kiírásai mára jórészt bezárultak...

Csák János kérdése Bogsch Erikhez (képünkön): - Lát-e esélyt arra, hogy az önálló magyar k+f tevékenység újra talpra álljon?
Bogsch Erik válasza: - Nemzetközi szinten csak bizonyos szegmensekben lehetünk versenyképesek...

Hernádi Zsolt, kérdése Csák Jánoshoz (képünkön): - Hogyan lehetne javítani a magyar menedzserképzés színvonalán?
Csák János válasza: - A vezetői tudás szakismeretből, tapasztalatból és bölcsességből áll. Az elsőt az...


Gaál Zoltán kérdése Hernádi Zsolthoz (képünkön): - Az alternatív energiaforrások szerepe felértékelődik. Illeszkedik-e a MOL Rt. stratégiájába a biogázolaj gyártásának meghonosítása, majd gyártásba vétele?
Hernádi Zsolt válasza: - A MOL 2010-ig...

Mosonyi György kérdése Gaál Zoltánhoz (képünkön): A vegyipar és ezen belül a kőolajfeldolgozás regionális szerepet ért el. Hogyan látja a vegyészmérnökképzés jövőjét?
Gaál Zoltán válasza:
A Vegyészmérnöki Szak ma is a Veszprémi "Pannon" Egyetem hagyományait őrzi...

Straub Elek kérdése Mosonyi Györgyhöz (képünkön): Milyen lehetőségekkel és problémákkal találja magát szemben a MOL a szomszédos országokban?
Mosonyi György válasza: A legtöbb közép-európai vállalat - így a MOL is - a térségbeli államokba való belépésnél azt tapasztalja...

Beke-Martos Gábor kérdése Straub Elekhez (képünkön): Hogyan alakul a partnerség és a verseny együttélése a Magyar Telekom Csoport magyarországi tevékenységében?
Straub Elek válasza: Napjainkban a távközlési piac rohamosan változik, a robbanásszerű technológiai fejlődés folyamatosan új kihívások elé állítja a távközlési ...

Molnár Károly kérdése Beke-Martos Gáborhoz (képünkön): Mi a lehetőség és a felelősség viszonya a Siemensnél a társadalmi felelősségvállalás tekintetében?
Beke-Martos Gábor válasza: A Siemens Rt. vállalati stratégiájá- ban kiemelt helyet foglal el a társadalmi felelősségvállalás, mivel aktív és felelős tagjai vagyunk...

Kocsis István kérdése Molnár Károlyhoz (képünkön): Hogyan tudja Rektor Úr összehangolni a színvonalas tudományos képzési műhely, illetve egy sikeres "nagyvállalkozás" menedzselésének feladatait?
Molnár Károly válasza: A BME nemcsak hazánk, de a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb műszaki felsőoktatási intézménye...

Szalay-Berzeviczy Attila kérdése Kocsis Istvánhoz (képünkön): Van-e Ön szerint létjogosultsága egy energiatőzsdének Magyarországon? Ha igen, milyen feltételekkel lehet sikeres vállalkozás?
Kocsis István válasza: Számos példát találunk Európában, ahol egy jól szervezett áramtőzsde...

Somody Imre kérdése Szalay-Berzeviczy Attilához (képünkön): Mit kíván tenni azért, hogy a hazai üzleti élet a budapesti olimpia ügye mögé álljon?
Szalay-Berzeviczy Attila válasza: Az olimpia Magyarországra hozatalának ötlete természetesen nem újszerű gondolat.

Kóka János kérdése Somody Imréhez (képünkön): Lát-e esélyt arra, hogy független szakértőként megítélje a pártok egészségügyi reformra vonatkozó elképzeléseit?
Somody Imre válasza: Valójában egyik pártnak sincs átfogó, a lényegi bajokat orvosló stratégiája!

Vizi E. Szilveszter kérdése Kóka Jánoshoz (képünkön): Az elmúlt három évben folyamatosan csökkent az egy főre jutó kutatásfejlesztési pénzforrás Magyarországon. Hogyan fogjuk növelni így a hazánkban gyártott termékekben a hozzáadott magyar szellemi értéket?
Kóka János: Elnök úr téved...
Demján Sándor kérdése Vizi E. Szilveszterhez (képünkön): Mikorra várható a Társadalmi Szerződés megszületése Magyarországon?
Vizi E. Szilveszter: A Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) különböző oldalainak (munkaadói, munkavállalói, civil és tudomány) képviselői zömmel...
Az mfor.hu kérdése Demján Sándorhoz: Ön, mint az Év Vállalkozója 2005 cím nyertese, mit gondol, miként lehetne feloldani a hazai kis és középvállalkozók immár kóros tőkeszegénységét?
Demján Sándor: Alapvetően hosszúlejáratú kamatmentes, államilag jelentősen támogatott...

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.