3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyre szaporodnak a foglalkozási ártalmakból fakadó megbetegedések, pedig sokkal kisebb a költsége a munkavállalók egészségmegőrzésének, mint amennyi a kieső munkaerő által okozott bevételkiesés. Az egészségtudatos munkaszervezéstől a koleszterinszegény ebédig széles a skála, de a legfontosabb az egészség fontosságának tudatosítása a munkaadókban és a dolgozókban egyaránt.

A kisvállalatok nem tartják fontosnak

Egészséges menü a dolgozóknak

2005-ben az Ericsson Magyarország is megkapta az Egészségügyi Minisztérium és a munkaügyi tárca által az "Egészségbarát munkahely" címet. "Dolgozóink átlagéletkora 35 év. Ebben a korban sokszor még nem tudatosul az egészségvédelem és a betegségmegelőzés fontossága, így ők hajlamosak többet magukra vállalni, mint amennyi optimális lenne" - magyarázta a jelenlegi helyzetet a cég humánerőforrás igazgatója.

Eördögh Ágnes az mfor.hu kérdésére elmondta, hogy a svéd (vállalati) kultúrára jellemző emberközpontúságból kiindulva a cégen belül tudatosan foglalkoznak a dolgozók egészségének megőrzésével és fontosnak tartják, hogy azok valóban igénybe is vegyék a vállalat által biztosított szolgáltatásokat és lehetőségeket.

Az egészséges és kellemes munkahelyi környezethez többek között hozzátartozik a szauna és az edzőterem is. Az ingyenesen biztosított irodai ásványvíz mellett pedig a dolgozók az étteremben is válogathatnak az energia- és koleszterinszegény vagy éppen speciálisan cukorbetegeknek és lisztérzékenyeknek készült menüből. (A cég hozzájárul az étkezések költségeihez is.)

A nagyvállalatoknál működik

A béren kívüli, minden alkalmazottnak járó juttatások - így az egészségpénztári juttatás is - szintén hozzájárulnak a munkahelyi egészség megőrzéséhez. A távközlési berendezéseket gyártó cégnél emellett rendszeres szűrővizsgálatok is segítenek a munkavállalóknál a betegségre utaló jelek korai feltárásában.

Urbányi szerint a gyakorlati megvalósítások nem is a nagyvállalati szegmensben okoznak problémát. A külföldi tulajdonú cégeknél jól működik egészségtudatos vállalati kultúra, de a kis- és középvállalati szinten még nem tudatosul az egészségmegőrzés gyakorlati előnye.

"Azt nem vitatja senki, hogy a betegszabadság vagy táppénz kárt okoz, hiszen a munkából kiesett dolgozó egyben termeléskiesést is okoz. Őt a hiányzása alatt helyettesíteni is kell, hogy a megrendelések teljesíthetőek legyenek, és ne legyen fennakadás. A helyettesítés azonban túlórával vagy új munkaerő betaníttatásával jár, ami időkiesés és költségvonzata is van. Ugyanakkor az újonnan betanított vagy a beugró munkaerő nem fogja olyan hatékonysággal elvégezni a munkát, mint az azon a poszton dolgozó lebetegedett munkaerő" - sorolta fel végezetül a megspórolható előnyöket Urbányi Noémi.

A szakértő a hamarosan megrendezésre kerülő MABEC konferencián előadást is fog tartani ebben a témában.

Körte Ildikó

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!