2008. június 17. 06:09

A közelmúltban elkészült végleges ütemterv szerint 2010 júniusában kezd üzemszerűen termelni a Strabag új, Királyegyházán épülő cementgyára. Az is eldőlt, hogy az építkezés költsége a bükkösdi bánya bővítésével, valamint a két ipartelepet összekötő vasútvonal megépítésével együtt eléri majd az 50 milliárd forintot, tudta meg a Napi Gazdaság.

Merkl István, a beruházás megvalósítására és az évente mintegy 850-900 ezer tonna cement előállítására képes gyár működtetésére létrehozott Nostra Cement Kft. műszaki igazgatója  elmondta: az alapozási munkák jelentős részével már elkészültek, várhatóan még ebben a hónapban hozzálátnak az úgynevezett klinkertorony megépítéséhez.

Néhány évvel ezelőtt derült ki, hogy a Strabag mintegy 25 milliárd forint költséggel cementgyárat kíván építeni Magyarországon, méghozzá Pécstől nyugatra. A beruházás helyszínének Bükkösdöt szemelte ki, ahol hosszú évek óta a cég mészkőbányája működik.

A helyiek azonban két népszavazáson is úgy döntöttek, ne náluk valósuljon meg az óriásberuházás. A Strabag végül egy több mint tízhektáros - Szentlőrinc és Királyegyháza között lévő - terület mellett döntött, amelyet a gyár elkészültét követően ipari parkká kívánnak fejleszteni, számol be a Napi Gazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.