TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A magyar kormány stratégiai partnerének tekinti Kazahsztánt, ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy egy közvetlen légi járat teremtsen összeköttetést Magyarország és Kazahsztán között - jelentette ki Varga Mihály a WizzAir új járatának bejelentésekor.

A most megnyíló járat nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a két ország közötti gazdasági, turisztikai és kulturális kapcsolatok tovább erősödjenek – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.
 
A tárcavezető leszögezte: Kazahsztán Közép-Ázsiában Magyarország stratégiai partnere és mindkét ország az együttműködés elmélyítésére törekszik. A közvetlen járat nemcsak két világváros között teremt új összeköttetést, hanem két lendületben lévő gazdasági régiót, a Közép-Kelet-Európait és a Közép-Ázsiait kapcsolja össze – hangsúlyozta Varga Mihály hozzátéve, hogy minden új kapcsolat, amely gyorsan fejlődő gazdasági csomópontokkal köti össze hazánkat, előnyös a magyar gazdaság egésze számára is.
 
Asztana, a világváros
 
További cikkek »A miniszter emlékeztetett rá, hogy az elmúlt év októberében fontos lépés történt, új szintre emelkedett Magyarország és a Kazah Köztársaság partnersége, mivel megalakult a Magyar-Kazah Stratégiai Tanács. Ez a szervezet a kétoldalú együttműködés eszközeként lehetővé teszi a gazdasági együttműködést érintő döntések operatív meghozatalát és a kétoldalú kulturális-oktatási kapcsolatok fejlesztését is. A tárcavezető elmondta: a kereskedelmi kapcsolatok mellett az ipar, az egészségipar, a mezőgazdaság és agráripar, az oktatás és turisztika területén is komoly lehetőség van arra, hogy sokoldalúbbá tegyük a két ország közötti együttműködést.
 
Az induló légi járatnak további aktualitást ad, hogy Magyarország kiállítóként vesz részt az idén nyáron zajló asztanai EXPO-n, amelyre közel 3 millió látogatót várnak 2017 júniusa és szeptembere között – emlékeztetett Varga Mihály az NGM által kiadott közleményben.
 
Kazahsztán "örökös" elnöke, a volt kommunista Nurszultan Nazarbajev, már 1991. decembere óta van hatalmon, legutóbb, 2015-ben a szavazatok 97,5 százalékával "választották" újra elnökké. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) körülbelül 400 megfigyelőt küldött a választásra. A szervezet még egyetlen kazahsztáni választásról sem állapította meg, hogy megfelelt volna a demokratikus normáknak.
 
2000 óta nagy a gazdasági növekedés, ami a kőolaj-, földgáz-, ásványkincskészletre alapul. Itt van a Föld olajtartalékainak 3 százaléka, és Kazahsztán a világ legnagyobb uránexportőre. Közben viszont az elnök teljhatalmat szerzett, 2007 óta a haláláig viselheti a tisztségét, joga van kijelölni az utódát, mentelmi joga van, és ő irányítja a bel- és külpolitikát. Három lánya közül az egyik felügyeli a médiát: a személyiségi jogokra hivatkozva cenzúrázzák a sajtót, az ellenzéki weboldalakat pedig blokkolják.  
 
mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.