2p

A Surgutneftegas-nak, Oroszország negyedik legnagyobb olaj előállítójának elnöke csütörtökön bejelentette, hogy a cégének nem áll szándékában eladni a Molban birtokolt részesedését, még a két cég között fellépett patthelyzet ellenére sem - számol be róla a Quaestor hírlevele.

Az orosz cégnél elégedettek a részvényekkel, melyek értéke folyamatosan emelkedik, nem látják értelmét eladni azokat. A részvényeit a vállalat tavaly 1,4 milliárd euróért vásárolta az osztrák OMV-től. A múlt hónapban a Mol elnöke úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy a magyar cég nem kíván stratégiai beszélgetést folytatni a Surgut-tal, míg annak céljai nem tisztázódtak.

Az orosz cég úgy nyilatkozott, hogy a vásárlás a külföldi terjeszkedési stratégia része volt, de a Mol attól tartott, hogy a Kreml kívánja növelni befolyását a kelet-európai olajvezetékek felett. Az orosz céget még a tavalyi éves Mol közgyűlésről is kitiltották.

Egy évvel ezelőtt bombaként robbant a hír, hogy a Surgut megvette az OMV részvénycsomagját, ezzel 21,2 százalékos tulajdont szerzett a Molban. Azóta is tartja magát a pletyka, mely szerint az orosz cég valójában Vlagyimir Putyin miniszterelnök érdekeltségébe tartozik. A Surgutneftegaz évek óta az orosz hatóságokkal sem közli tulajdonosi szerkezetét.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!