<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

A szakszervezeti vezetők munkájának sorozatos és rendszeres akadályozása miatt egymillió forintra bírságolta a Hankook Tire Magyarország Kft.-t az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség; a határozat nem jogerős (OMMF) - közölte az MTI-vel szerdán az ágazat érdekvédelmi szövetsége.

A Hankook Tire a határozat több elemével nem ért egyet, ezért fellebbez - mondta el a cég kommunikációs menedzsere. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének közleménye szerint "vizsgálattal bizonyították, hogy a cégnél sorozatosan és rendszeresen akadályozták az érdekvédelmi munkát".

"Többek között azzal, hogy az egyik alkalmazottjukat, a VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetének tisztségviselőjét - aki az üzemi tanácsnak is tagja - nem engedték be a gyár területére, s gyakorlatilag minden olyan lehetőségtől megfosztották, ami a törvény szerint, mint érdekvédőt megilleti" - olvasható a közleményben.

A leírtak szerint a dolgozót a cég vezetése el akarta küldeni a gyárból, de mivel a szakszervezet ahhoz nem járult hozzá, megszüntették a munkakörét, felmentették a munkavégzés alól, de a cég alkalmazottja maradt. Azt követően megtiltották, hogy belépjen a gyár területére, még az érdekvédelmi fogadónapon sem engedték be, holott az a cég törvényi kötelezettsége.

A VDSZ közleményében az OMMF állásfoglalására hivatkozik, amely szerint a munkáltatónak biztosítania kell a tisztségviselő bejutását az üzem területére, hiszen a szakszervezet működési szabadságát csak így tudja garantálni. Mivel a dolgozó tagja az üzemi tanácsnak is, kitiltásával többszörösen is megsértette a cég az érdekvédelmi szabadságot. Az ügyben az MTI megkereste az OMMF Fejér megyei felügyelőségét, de annak vezetője tekintettel arra, hogy a határozat nem jogerős, egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke megerősítve a szövetség közleményében leírtakat az MTI-nek azt mondta, hogy a Hankook nem biztosít a szakszervezeti munkához irodát, kommunikációs csatornákat, s nem ad lehetőséget arra, hogy az érdekvédők érdemben kommunikáljanak a munkavállalókkal. A közleményben említett érdekvédőnek pedig - aki munkakörének megszüntetése óta állásidőn van - nem teszi lehetővé az üzembe való korlátlan belépést.

Roy Katalin, a gyár kommunikációs vezetője az MTI megkeresésére közölte: "az OMMF június 2-án, a Hankook Tire Kft.-vel kapcsolatban kiadott határozata nem jogerős". A határozat ellen a Hankook Tire Kft. fellebbez, mivel annak számos elemével nem ért egyet. A bírósági eljárás alatt a Hankook Tire nem nyújthat információt a vizsgálat alatt álló üggyel kapcsolatban."

Az MTI nem hivatalos forrásból úgy tudja, hogy a vizsgálatot tavaly augusztusban végezte az OMMF a VDSZ bejelentése alapján, s annak több elemét nem találta megalapozottnak. Mivel a felek között értelmezési különbség van egyebek között az érdekvédő elbocsátásával, valamint annak a gyárba való belépésével kapcsolatban, a vitás kérdésekben a bíróságnak kell döntenie.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.