3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A szakszervezeti vezetők munkájának sorozatos és rendszeres akadályozása miatt egymillió forintra bírságolta a Hankook Tire Magyarország Kft.-t az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség; a határozat nem jogerős (OMMF) - közölte az MTI-vel szerdán az ágazat érdekvédelmi szövetsége.

A Hankook Tire a határozat több elemével nem ért egyet, ezért fellebbez - mondta el a cég kommunikációs menedzsere. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének közleménye szerint "vizsgálattal bizonyították, hogy a cégnél sorozatosan és rendszeresen akadályozták az érdekvédelmi munkát".

"Többek között azzal, hogy az egyik alkalmazottjukat, a VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetének tisztségviselőjét - aki az üzemi tanácsnak is tagja - nem engedték be a gyár területére, s gyakorlatilag minden olyan lehetőségtől megfosztották, ami a törvény szerint, mint érdekvédőt megilleti" - olvasható a közleményben.

A leírtak szerint a dolgozót a cég vezetése el akarta küldeni a gyárból, de mivel a szakszervezet ahhoz nem járult hozzá, megszüntették a munkakörét, felmentették a munkavégzés alól, de a cég alkalmazottja maradt. Azt követően megtiltották, hogy belépjen a gyár területére, még az érdekvédelmi fogadónapon sem engedték be, holott az a cég törvényi kötelezettsége.

A VDSZ közleményében az OMMF állásfoglalására hivatkozik, amely szerint a munkáltatónak biztosítania kell a tisztségviselő bejutását az üzem területére, hiszen a szakszervezet működési szabadságát csak így tudja garantálni. Mivel a dolgozó tagja az üzemi tanácsnak is, kitiltásával többszörösen is megsértette a cég az érdekvédelmi szabadságot. Az ügyben az MTI megkereste az OMMF Fejér megyei felügyelőségét, de annak vezetője tekintettel arra, hogy a határozat nem jogerős, egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke megerősítve a szövetség közleményében leírtakat az MTI-nek azt mondta, hogy a Hankook nem biztosít a szakszervezeti munkához irodát, kommunikációs csatornákat, s nem ad lehetőséget arra, hogy az érdekvédők érdemben kommunikáljanak a munkavállalókkal. A közleményben említett érdekvédőnek pedig - aki munkakörének megszüntetése óta állásidőn van - nem teszi lehetővé az üzembe való korlátlan belépést.

Roy Katalin, a gyár kommunikációs vezetője az MTI megkeresésére közölte: "az OMMF június 2-án, a Hankook Tire Kft.-vel kapcsolatban kiadott határozata nem jogerős". A határozat ellen a Hankook Tire Kft. fellebbez, mivel annak számos elemével nem ért egyet. A bírósági eljárás alatt a Hankook Tire nem nyújthat információt a vizsgálat alatt álló üggyel kapcsolatban."

Az MTI nem hivatalos forrásból úgy tudja, hogy a vizsgálatot tavaly augusztusban végezte az OMMF a VDSZ bejelentése alapján, s annak több elemét nem találta megalapozottnak. Mivel a felek között értelmezési különbség van egyebek között az érdekvédő elbocsátásával, valamint annak a gyárba való belépésével kapcsolatban, a vitás kérdésekben a bíróságnak kell döntenie.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!