<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Az idén először, egyelőre tesztjelleggel szénbányászati koncessziókat ír ki Magyarország - írta a Napi Gazdaság csütörtökön.

A lapnak adott interjúban Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára elmondta: olyan bányanyitásokról lehet szó, amelyek gazdaságosak, de az uniós normák szerint itt lehetséges állami támogatás nyújtása is, ami függ a bánya munkahelyteremtő képességétől, illetve megtérülési mutatóitól. Egyelőre várhatóan kevesebb mint öt területre hirdetnek majd koncessziót.

Lesz koncessziós pályázat olaj-, gáz- és geotermikusenergia-kutatásra is, ezek már közel vannak a megjelenéshez - jelezte.

A lap kérdésére az államtitkár közölte, hogy január végén indulhat el a kereskedelmi üzem a magyar-szlovák gázvezetéken, ha az unió lefolytatja az engedélyezéshez szükséges eljárásokat. "A magyar fél már kiküldte az engedélyeztetési dokumentumokat Brüsszelbe, most azon dolgozunk, hogy ott az elinduláshoz szükséges eljárásokat mielőbb lefolytassák, hiszen ez európai érdek" - mondta. Megjegyezte, hogy a magyar-szlovák vezetékben ma is megy gáz, fűtőanyagot a kereskedők a mostani próbaidőszak alatt is szállíthatnak.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.