2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az orosz Gazprom gázipari vállalat bejelentette, hogy a német BASF vegyipari vállalat 35 százalékban fog részesedni a szibériai Juzsno-Russzkoje gázmező profitjából.

Októberben véglegesítették a megállapodást, amely szerint a Gazprom 25 százalék mínusz egy törzsrészvényt, valamint egy elsőbbségi részvényt adott el a BASF-nek. A rész értékét mintegy 1,3 milliárd dollárra becsülik a piacon. Az elsőbbségi részvény jogosítja fel a BASF-et a profit további tíz százalékára a 25 százalékon felül.

A két cég 2005 áprilisában állapodott meg elvileg abban, hogy a BASF leányvállalata, a Wintershall a Gazprommal együtt tárhatja fel és fejlesztheti a Juzsno-Russzkoje gázmezőt. Az üzlet értéke a csatlakozó vezetékkel együtt hárommilliárd dollár.

A Wintershall most véglegesített részesedéséért cserébe a Gazprom 35 százalékról 49,9 százalékra növelhette tulajdonrészét a Wintershall-lal közösen üzemeltetett, földgáz-értékesítéssel foglalkozó Wingas vállalatban, és ezen felül az orosz monopólium 49 százalékos részesedést szerzett két líbiai olajkoncesszióban is. Ezzel a BASF a német konszernek közül először fér hozzá közvetlenül orosz gázlelőhelyhez.

A Gazprom a maga részéről nem kívánta közölni az üzlet értékét, a vállalat illetékese csak annyit mondott el korábban, hogy a BASF által eredetileg felkínált részesedések nem voltak elegendők, és a német konszern mindezeken felül még fizetett is a Gazpromnak.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!