2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Noha a külügyminiszter ezt mondta, a kormány honlapjáról nem ez jön le.

Az MSZP-s Mesterházy Attila írásbeli parlamenti kérdésben érdeklődött afelől, hogy a kormany.hu oldalán miért nem elérhető a Heinekkel kötött stratégiai megállapodás szövege. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer rövid válasza szerint azért, nem mert nem is partnere a kormánynak a Heineken.

"A Heinekennel nem kötött a kormány stratégiai együttműködési megállapodást. A vállalattal a HITA kötött még 2004-ben egy - a vállalat jövőbeli magyarországi jelenlétének bővítéséről szóló - megállapodást" - válaszolta a miniszter.

Márpedig a kormany.hu-n található információk szerint maga Szijjártó rázta boldogan Joris Huijsmans, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatójának kezét 2014. február 20-án. Igaz, az eseményről szóló tudósítás szerint a két fél stratégiai együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írt alá. Ez pedig nem feltételenül egyezik meg a partnerségi viszonnyal.

A képet viszont tovább árnyalja az, hogy a kormany.hu oldalán az archív (2010-2014 közötti) tartalom és a jelenlegi állapot szerint is a stratégiai partnerek listáján szerepel a Heineken a fent említett szándéknyilatkozat alapján.

Szijjártó egyébként bő 3 évvel ezelőtt még úgy vélte, hogy a sörgyártó a magyar-holland gazdasági együttműködés egyik legjelentősebb képviselője, így "a Heineken is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország ma jobban teljesít".

Ma pedig a kormány Lázár János és Semjén Zsolt vezényletével látványosan beleállt a Heineken és a Csíki Sör közötti védjegyvitába, melynek eredményeként megalkották a lex Heinekent. A törvénnyel a holland sörgyártónak okoztak volna nem kis fejtörést a logójukban szereplő vörös csillag miatt. Végül aztán feltehetően a kormányzati nyomás hatására a Heineken visszalépett a vitától, így az erdélyi sörgyártó minden további nélkül használhatja a Csíki Sör megnevezést a jövőben.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!