2017. április 13. 07:37

Noha a külügyminiszter ezt mondta, a kormány honlapjáról nem ez jön le.

Az MSZP-s Mesterházy Attila írásbeli parlamenti kérdésben érdeklődött afelől, hogy a kormany.hu oldalán miért nem elérhető a Heinekkel kötött stratégiai megállapodás szövege. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer rövid válasza szerint azért, nem mert nem is partnere a kormánynak a Heineken.

"A Heinekennel nem kötött a kormány stratégiai együttműködési megállapodást. A vállalattal a HITA kötött még 2004-ben egy - a vállalat jövőbeli magyarországi jelenlétének bővítéséről szóló - megállapodást" - válaszolta a miniszter.

Márpedig a kormany.hu-n található információk szerint maga Szijjártó rázta boldogan Joris Huijsmans, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatójának kezét 2014. február 20-án. Igaz, az eseményről szóló tudósítás szerint a két fél stratégiai együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írt alá. Ez pedig nem feltételenül egyezik meg a partnerségi viszonnyal.

A képet viszont tovább árnyalja az, hogy a kormany.hu oldalán az archív (2010-2014 közötti) tartalom és a jelenlegi állapot szerint is a stratégiai partnerek listáján szerepel a Heineken a fent említett szándéknyilatkozat alapján.

Szijjártó egyébként bő 3 évvel ezelőtt még úgy vélte, hogy a sörgyártó a magyar-holland gazdasági együttműködés egyik legjelentősebb képviselője, így "a Heineken is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország ma jobban teljesít".

Ma pedig a kormány Lázár János és Semjén Zsolt vezényletével látványosan beleállt a Heineken és a Csíki Sör közötti védjegyvitába, melynek eredményeként megalkották a lex Heinekent. A törvénnyel a holland sörgyártónak okoztak volna nem kis fejtörést a logójukban szereplő vörös csillag miatt. Végül aztán feltehetően a kormányzati nyomás hatására a Heineken visszalépett a vitától, így az erdélyi sörgyártó minden további nélkül használhatja a Csíki Sör megnevezést a jövőben.

mfor.hu