<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség február 20-tól általános sztrájkot hirdetett, mert tárgyalásra alkalmatlannak tartja és elutasítja a munkáltató 2013. évi bér- és szociális javaslatát, valamint reménytelennek tartja, hogy február 15-ig aláírásra kerüljön a bérmegállapodás.

Evgeny Tankhilevich cégvezető az idei bér- és szociális megállapodás érdekében február elsején írásos javaslatot tett a szakszervezeteknek. Ebben a kollektív szerződés hatálya alá tartozó munkavállalók bérének, béren kívüli juttatásainak és szociális juttatásainak átlagosan 2,1 százalékos emelését indítványozta. Emellett a törzsgárda biztosítási kötvénnyel rendelkező munkavállalók járadékának megszüntetését, valamint az idei szabadságos és karácsonyi bérek kifizetésének elhalasztását javasolta.

A cégvezetés elképzelései 3,8 milliárd forinttal javítanák a társaságcsoport gazdasági helyzetét, amely összeget a tulajdonosi döntést követően az 1-es kohó átépítésére és a folyékony fázis működtetésére fordítanának. A cégvezető a létszám-optimalizálással kapcsolatban kifejtette: elsősorban az adminisztratív pozíciókat fogja érinteni.

A szakszervezeti szövetség MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint kiemelt jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a 2012-es mélypont után 2013-ban ne csökkenjen tovább a munkavállalók reálkeresete, ezért 5,2 százalékos béremelést követelnek. Szerintük a munkáltató az általa javasolt 2,1 százalékos alapbérfejlesztést is a törzsgárda kötvény járadékának megszüntetéséből kívánja fedezni. A szövetségi tanács a 2013. évi szabadságos és karácsonyi bér átütemezését szintén elutasítja.

Az 1-es kohó átépítésének fedezetéül szolgáló és a munkavállalóktól 2013-ban elvonandó 3,8 milliárd forinttal kapcsolatban kifejtették, hogy a termelő eszközök felújításához minden tulajdonosnak a tulajdonosi arány mértékében kell hozzájárulnia. A létszám-optimalizációval foglalkozó fejezetet megalapozatlannak és kidolgozatlannak tartják.

A DV Vasas Szakszervezet közleménye szerint reménytelen, hogy február 15-ig aláírják a bér- és szociális megállapodás. Ezért bejelentették, hogy a bértárgyalási határidő lejárta után a nyomásgyakorlás minden törvényes eszközét igénybe fogják venni.

Mucsi Zoltán a szakszervezeti szövetség vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: követelésük nyomatékosítására február 20-tól határozatlan idejű sztrájkot hirdettek a Dunaferr társaságcsoport területén. Az 1-es kohó felújításának és újbóli üzembe helyezésének gyorsítása érdekében később meghatározandó időpontban az ukrán buga beszállítását is meg fogják akadályozni. Terveik között szerepel az orosz nagykövetség előtti demonstráció is - tette hozzá.

A Dunaferr szakszervezetei tavaly november 9-én hirdettek hetvenkét órás sztrájkot az ISD Dunaferr Zrt. egész területén, mert nem sikerült megállapodniuk a 2,1 százalékos béremelésről a cégvezetéssel. November 15-én tárgyalóasztalhoz ültek a Dunaferr Ifjúsági Szervezet, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, valamint a munkáltató képviselői. Akkor a felek rögzítették, mindent megtesznek, hogy a közel héthónapos tárgyalássorozat lezárásaként a társaságcsoport kollektív szerződésének részeként aláírhassák a 2012. évi bér- és szociális megállapodás lezárását.

A DV Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szövetség képviselői tavaly január óta folytattak bértárgyalásokat a cégcsoport menedzsmentjével az alapbérek és a szociális juttatások 4,2 százalékos emeléséért, illetve az úgynevezett szabadságos és karácsonyi bér kifizetéséért. A bérmegállapodás kikényszerítésére a két szervezet előbb egy kétórás figyelmeztető sztrájkot, majd április 12-én 24 órás általános sztrájkot tartott a hideg- és meleghengerműben, valamint a Lőrinci Hengerműben.

Ezt követően április 29-én aláírták a bérmegállapodást, amely alapján a munkáltató soron kívül és feltétel nélkül engedélyezte a személyi alapbér és a szociális juttatások előre egyeztetett 4,2 százalékos emelése felének a kifizetését január elsejei visszamenőleges hatállyal.

MTI