<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Sztrájkbizottság alakult a Hankook Tire Magyarország rácalmási gumigyárában, mert a szakszervezet szerint a munkaadó érdemi válaszra sem méltatja béremelési javaslatukat - tájékoztatta a vegyipari szakszervezet (VDSZ) csütörtökön az MTI-t. A cégvezetés meglepődött a bejelentésen, közlésük szerint az egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak.

A érdekvédők közleménye szerint jövő keddig várnak, és ha akkor sem lesz változás a kiemelkedően sikeres, 30 milliárdnál is nagyobb nyereségre készülő cégnél, a bizottság a dolgozók igényei szerint leállítja a termelést. Emlékeztetnek arra, hogy a korábbi években viszonylag megfelelő egyeztetések folytak.

Az érdekvédelem vezetői megelégelték a munkaadók felháborító magatartását, ezért a dolgozók nyomására sztrájkbizottságot hoztak létre, hogy szükség estén munkabeszüntetéssel kényszerítsék eredményes tárgyalásra a cégvezetést - közölte Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet vezetője. Hozzátette: azt sem tudni, van-e, s ha igen, milyen mértékű ajánlata a cégvezetésnek, pedig már többször tárgyalóasztalhoz ültek.

Szerinte a szakszervezet nem kért lehetetlent a kormánnyal korábban stratégiai szerződést kötött gyár vezetésétől. Az érdekvédők a 220 ezer forint alatt kereső dolgozóknak infláció plusz 6 százalékos emelést javasolnak januárig visszamenőleg. A 220 ezer feletti bérekre infláció plusz 3 százalékos visszamenőleges korrekciót kérnek.

A szakszervezet - a tavalyi évhez hasonlóan - sikeres időarányos eredmény esetén, nyereségalapú bónuszt is javasol két részletben, júniusi és novemberi kifizetéssel. A cafeteria keret emelése mellett kérik, hogy a dolgozók Erzsébet-utalványt is kapjanak.

A VDSZ elnöke szerint nem ez az első eset, hogy konfliktus van a cégvezetés és a munkavállalók között, a koreai tulajdonú vállalatnál nehezen alkalmazkodnak az európai normákhoz. Ez egyebek mellett a szakszervezetekkel való, enyhén szólva is barátságtalan kapcsolatban is érezhető - mondta.

Roy Katalin, a Hankook Tire Magyarország kommunikációs menedzsere az MTI érdeklődésére közölte: a Hankook Tire meglepetéssel értesült a VDSZ bejelentéséről, az egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak a szakszervezettel. Mivel a vállalat vezetősége nem kapott hivatalos tájékoztatást a sztrájkbizottság megalakulásáról, egyelőre nem tudják kommentálni a bejelentést.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.