<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Gyökeresen megváltozott a tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere (TEÁOR), ezért a vállalkozásoknak át kell sorolniuk tevékenységüket az új lista alapján. A változást június végéig kell bejelenteni a cégbírósághoz. Aki ezt mulasztja, az akár 500 ezer forintos bírsággal is számolhat. Mfor.hu háttér.

(Mfor-montázs)

Januártól új TEÁOR lépett hatályba, amely sok eddigi számot átsorolt. Szerencsés esetben a régi TEÁOR-számok automatikusan átforgathatók voltak, ezeket már többnyire átvezették a cégbíróságok. Ennek megtörténtéről meggyőződhetünk a www.e-cegjegyzek.hu honlapon, emellett érdeklődhetünk a KSH-nál is.

Amennyiben mégsem volt lehetőség az áttérésre, vagy nem mindegyik tevékenységet kódolták át automatikusan, úgy a vállalkozásoknak maguknak kell végrehajtaniuk az átminősítést, amelyhez a KSH honlapján található fordítóprogram nyújt segítséget. Itt elérhetők az új TEÁOR-kódok. Az adóhivatal is értesíti majd az adózókat, mire módosíthatják eddigi számaikat.

Az adóhatóságnak január 31-ig kellett a hivatalból elrendelt TEÁOR- és szakmakód-módosításokat, azaz az automatikus átkódolásokat átvezetnie saját nyilvántartásaiba. Mivel azonban az új nomenklatúrák jóval részletesebbek, és struktúrájuk is eltér a korábbi rendszertől, az esetek felében nem tudták elvégezni a szükséges átalakításokat.

Az átminősítés mintegy 160-180 ezer céget érint, amelyek jelentős része már elvégezte a szükséges módosításokat. A cégbírósághoz január óta mintegy 50 ezer – csak áprilisban 12 ezer - változásbejegyzési kérelem érkezett, amelyek jelentős része minden bizonnyal összefügg a TEÁOR-számok változásával, közölte Dr. Virághné dr. Rácz Krisztina a Fővárosi Bíróság, mint cégbíróság elnöki bírája.

Sokan nem úszhatják meg jogi képviselő nélkül

Azokat a TEÁOR-számokat és szakmakódokat, amelyeket az érintettek megkérdezése nélkül nem lehet egyértelműen a 2008-as rendszerbe besorolni, az adózók kötelesek az első változásbejelentési kérelmükkel egyidejűleg, de legkésőbb július elsejéig módosítani.
Könnyebb a dolguk azoknak, akik nincsenek bejegyezve a cégjegyzékbe, mivel nekik csak annál a hatóságnál kell jelezniük a változást, ahol nyilvántartják őket, valamint az adóhatósághoz kell bejelentést tenniük.

Ellenben azok a vállalkozások, amelyek be vannak jegyezve a cégjegyzékbe, és vannak átkódolandó tevékenységeik, nem tehetnek mást, minthogy módosítják társasági szerződésüket. Ehhez jogi képviselőt kell igénybe venniük.

Habár a tevékenységi kör változása illeték és közzétételi díj fizetése nélkül bejelenthető a cégbíróságon, a jogi képviselő munkadíját nem spórolhatják meg.

Némileg egyszerűbb azoknak a vállalkozásoknak a helyzete, amelyek az új társasági törvényhez igazították létesítő okiratukat, és csak a főtevékenységüket szerepeltetik a társasági szerződésben és a cégjegyzékben, valamint társasági szerződésük engedi, hogy az ügyvezetés is módosíthassa ebben a tekintetben a szerződést. Ha főtevékenységüket automatikusan átkódolta a cégbíróság, akkor egyáltalán nincs teendőjük, ha pedig csak ezt kell módosítani, ahhoz elegendő az ügyvezető, nem kell taggyűlést összehívni.

Törölhetik a hanyag vállalkozásokat


A gazdasági társaságoknak eredetileg 2007. szeptember 1-ig kellett volna a 2006. július elsejétől hatályos társasági törvénynek megfelelően módosítaniuk létesítő okirataikat, de ezt a határidőt egy jogszabály-módosítás 2008. július elsejére tolta ki, és jelentősen enyhítette is a követelményeket.

A létesítő okiratnak az új társasági törvényhez igazítása és a TEÁOR-átsorolás az ügyvezetés felelőssége. Ha a vezető tisztviselő ezen kötelezettségének nem tesz eleget, és ezzel kárt okoz a cégnek, akkor azért korlátlanul és egyetemlegesen helyt kell állnia. Nem ritka, hogy egyes cégek 92’-es TEÁOR-kóddal működnek, mutatott rá Dr. Virághné dr. Rácz Krisztina.

Az alapszabály-módosítás elmulasztásának szankciója eredetileg az volt, hogy a céget egyszerűen megszűntté nyilvánították. Azóta enyhült a szabályozás.

A cégbíróság azonban bármikor felléphet a hanyag vezető ellen és törvényességi felügyeleti eljárásban követelheti a cég törvényes működésének helyreállítását. Ennek során a társaságot és a vezető tisztségviselőt egyaránt százezertől tízmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja, illetve végső esetben hivatalból elrendelheti a vállalkozás törlését.

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a cégbíróság először figyelmeztet, és csak második körben bírságol; várhatóan nem lesz ez másképp most sem, ha a vállalkozás esetleg kicsúszna a TEÁOR-átminősítés végső határidejéből, súgta meg az mfor.hu-nak Csonka Barbara jogtanácsos.

Az eljárás legtöbbször adóhatósági bejelentés folytán indul, de előfordul, hogy magánszemélyek dobnak fel egy-egy céget, ha a bírósági procedúrához érdekük fűződik.

Emelkedett a tevékenységi körök száma


Az uniós statisztikai besorolási rendszerhez igazított TEÁOR alapvető jellemzői megmaradtak, de néhány osztályozási szabály megváltozott, és a tartalmi meghatározások is korszerűsödtek. Az osztályozás sokkal részletesebb: 514-ről 615-re emelkedett a tevékenységi körök száma.

Az új besorolás is négyszintű struktúrára épül. Az első szint a nemzetgazdasági ágat jelöli betűvel; a második szint a gazdasági ágazatot, kétjegyű kódszámmal; a harmadik szint az alágazatot, három számjegyű kódszámmal; míg a negyedik, négy számjegyű szint a konkrét szakágazat megjelölésére szolgál.

A hatósági nyilvántartásokban továbbra is az utolsó, négy számjegyű besorolásokat kell alkalmazni.

2008. január elsejétől kizárólag a TEÁOR’08, illetve a Szakmakódjegyzék ’08 alapján lehet bejelenteni, illetve nyilvántartani a gazdasági szervezetek, egyéni vállalkozók és magánszemélyek által folytatott tevékenységeket.

Simon Rita

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.