<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Végre olyan programtervezetet készített az egészségügyi tárca, amely nem a leépítésekről és a megszorításokról szól, hanem azzal foglalkozik, hogyan lehetne javítani az emberek egészségi állapotán – mondta a Világgazdaságnak Bidló Judit, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója annak kapcsán, hogy megkapták véleményezésre az ágazat kétéves feladattervét.

A program prioritásként kezeli a népegészségügyet, változtatni akar a szűrővizsgálatok rendszerén – mondta Székely Tamás miniszter. A betegséget megelőző programokhoz korábban csatlakoztak a gyógyszercégek is, ám lelkesedésüket az elmúlt két év lehűtötte. Most, hogy ismét párbeszéd alakult ki a szaktárca és a gyártók között, új lendületet vehetnek a közös programok – mondta Bidló Judit.

A partnerség visszaállítását egyébként azzal kezdte az új tárcavezető, hogy felélesztette a két évvel ezelőtt működő gyógyszerbizottságot, amelyben az OEP, a pénzügyi és az egészségügyi tárca mellett a cégek képviselői is rendszeresen megbeszélik a gyógyszerügyek alakulását.

A közelmúltban tárgyaltak a gyógyszer-gazdaságossági törvény megváltoztatásáról. Ugyan a cégeknek továbbra is fizetniük kell a tb által támogatott készítmények forgalma után a 12 százlékos különadót, ám egyszerűsítik a külföldi székhelyű vállalatok adófizetésének bonyolult szabályait. A hazaiak ugyanis attól tartanak, hogy a fizetés alól esetleg kibújók helyett is nekik kell állni a cechet, írja a Világgazdaság.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.