<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A főpolgármester "nem teljesen nyugodt" a négyes metró sötétüzemi próbája miatt. Tarlós István a Hír TV P8 című műsorában szombat este azt mondta: előfordulhat, hogy az elejéről kell kezdeni a teszteket, és elméletileg kicsúszhatnak a március végi határidőből.

A főpolgármester ismertette, hogy három sötétüzemi próba van, a kivitelezői, valamint a megbízói már lezárult, a hatósági folyamatban van. Szavai szerint "nem teljesen nyugodt" amiatt, hogy az előző városvezetés más-más nemzetközi cégtől rendelte meg a szerelvényeket és a biztosító berendezéseket, s emiatt a szoftvereket "igazgatni" kell. Nagyobb probléma esetén a tesztet újra kell kezdeni, s elméletileg kicsúszhatnak a március végi átadási határidőből.

Tarlós István elmondta, hogy az átadás után úgynevezett biztonságkritikus hibák már nem lehetnek. Ezek közé sorolta, ha a szerelvények például az ellenkező irányba indulnak el, a másik ajtajuk nyílik, vagy baknak ütköznek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy kisebb kényelmetlenségek előfordulhatnak az első hónapokban.     

A főpolgármester a műsorban beszélt arról is, hogy a tavaly nyári árvíz után felmérette a budapesti védvonalak, árvízvédelmi berendezések állapotát, ami rosszabb, mint gondolták. Mint mondta, nemcsak a Római-parton van probléma, hanem az alsó rakpartokon, Újpesten, a Margitszigeten, a Bem és a Batthyány téren, valamint Albertfalván is. Hozzátette: ezek helyreállításában muszáj lépni, ellenkező esetben "közvetlen és súlyos" problémák keletkezhetnek 1-2 éven belül.     

Tarlós István szólt az ételosztások átszervezéséről is. Úgy vélte: abból nem jön ki semmi jó, ha bárki a közegészségügyi, köztisztasági szabályokra fittyet hányva bárhol nekiáll ételt osztani. Kifejtette: a tervekben jelenleg kilenc potenciális helyszín szerepel, ezek közül a főváros szakbizottsága hatot választ ki, ahol állandó, nagyszabású, mindennapos ételosztás lesz. Az önkormányzat szociális munkásokat, egészségügyi dolgozókat is foglalkoztat majd, akik kiszűrik a sokgyerekes, fogyatékkal élő, beteg rászorulókat, s visszavezetik őket az állandó ellátórendszerbe. Jelezte: arra kérte a kerületi polgármestereket, hogy kisebb ételosztó egységeket szervezzenek meg a kerületekben is.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.