2017. július 18. 16:49

Egyre több rajongója van a fantasy sorozatnak, a most indult évad új nézettségi csúcsot hozott.

Mind a legális, mind az illegális csatornákon fellángolt a Trónok harca láz, a sorozat rajongói óriási számban próbálják a most indult hetedik széria első részét megnézni. A tengerentúli premier számait már közzé is tette a film gyártója, az HBO.

Az előfizetéses kábelcsatorna rekordszámú 16,1 millió nézőt regisztrált vasárnap este az új rész vetítésekor. Igaz, ebből csak 10,1 millióan nézték tévében a Trónok harcát, a többiek valamilyen számítógépen vagy mobil eszközön követték az epizódot. 6 millió néző volt ekkor a HBO Go vagy HBO Now applikáción.

Forrás: HBO (Helen Sloan fotó)

Más kérdés, hogy a médiavállalat egyébként igen megbízható online rendszere nem is bírta ezt a rohamot. Maga a vállalat is elismerte, hogy vasárnap este akadozott a szolgáltatás. A beszámolók szerint a látogatók egy része a premier idején hibaüzenetet kapott az oldalon, de később ismét elérhető volt az oldal. Nem működött tökéletesen az HBO Now streamingje sem, ott szintén a bemutató elején akadozott a rendszer.

Talán nem kell külön kiemelni, hogy az HBO történetében ez volt minden idők legnézettebb műsora. A mostani 16,1 millió néző ugyan nem mérhető az országos adók csúcsaihoz, a kábeltévék között viszont egészen kimagasló eredmény. Az is jelzi ezt, hogy az egyébként igen népszerű 6. évad bemutatójához képest most 50 százalékkal ugrottak meg a számok. Ha pedig csak a tévés számokat nézzük, akkor is 27 százalékos növekedés volt.

A technológiának köszönhetően ma már egyre többen vannak, akik nem a bemutató idején nézik meg az epizódot, hanem késleltetve, amikor éppen idejük engedi. Így várhatóan az első részt legálisan megtekintők száma tovább fog növekedni.

Természetesen nem csak a hivatalos csatornákon szökött fel a Trónok harca láz, hanem az illegális, filemegosztó helyeken is. Ezek legismertebb oldala a Pirate Bay, amelynek forgalma látványosan megugrott vasárnap este óta, olyannyira, hogy a nem hivatalos látogatottsági statisztikákat készítő Alexa.com adatai szerint a világ 100 leglátogatottabb weboldala közé került.

A becslések szerint néhány nap alatt több tízmillió rajongó töltötte le a sorozat első részét. A felfokozott érdeklődést jelzi, hogy egy kedden közzétett brit felmérés szerint 3,7 millió felnőtt azt tervezi, hogy megnézi a sorozatot, döntő többségük pedig filemegosztó vagy illegális streaming szolgáltatás segítségével fog a tartalomhoz hozzájutni. Az illegális tartalomfogyasztás egyébként nem csak a mi régiónkban kihívás a médiacégeknek, hiszen az Egyesült Királyságban minden ötödik (21 százalék) felnőtt nézett már így filmet vagy sorozatot.

Ők voltak a legjobban kereső hírességek

Érdekes adat az is, hogy a most tizenéves, úgynevezett millenniumi generáció tagjainak 60 százaléka biztosan követni fogja John Snow és Daenerys Targaryen kalandjait, ugyanakkor csak az egyharmaduk mondta azt a közvélemény kutatóknak, hogy legális forrásból jut majd az epizódokhoz.

A torrentezés persze nem veszélytelen, biztonságtechnikai szakértők máris arra hívták fel a figyelmet, hogy számos vírussal fertőzött példány "került" forgalomba. Az elmúlt hónapok nagy kárt okozó vírusai után éppen ezért nem árt különösen körültekintően eljárni az ilyen letöltéseknél.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.