2013. június 25. 12:28

A Gazdasági Versenyhivatal 2 ügyben 4 taxi társasággal szemben megállapította, hogy a vállalkozások tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak, amikor különböző hirdetési felületeiken a fogyasztó számára megtévesztő vagy nem érzékelhető módon tüntették fel kedvezményes viteldíjaik igénybevételének feltételeit. A Versenyhivatal ezért összesen 8,6 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásokra, olvasható az mfor.hu-nak küldött közleményében.

A GVH közleménye szerint a Taxi PLUS Szolgáltató Kft. 2011. március 25. és 2011. szeptember 1. között, majd a Taxi PLUS SERVICE Zrt. 2011. szeptember 2. és 2012. február 1. között 150 forint/kilométeres tarifával népszerűsítette szolgáltatását, valamint 1900 forintos ár díjjal ajánlotta repülőtéri transzfer szolgáltatását.

A rádióhirdetéseiben, valamint az általa, illetve az alvállalkozói által üzemeltetett taxikon
elhelyezett reklámmatricákon olyan módon népszerűsítette kedvezményes viteldíját a két
vállalkozás, hogy abból nem derült ki a fogyasztó számára, hogy azt csak a VIP kártyával
rendelkező utasok vehetik igénybe.

A kedvező repülőtéri transzfert reklámozó hirdetésekből sem derült ki, hogy azon az áron csak egy szűk kör veheti igénybe a szolgáltatást: a kedvező transzferdíj csak a repülőtér első termináljára és csak a meghatározott két kerületből volt érvényes.

A Taxi-2000 Hungary Zrt. 2009. május 20. és 2011. február 28. közötti időszakban, a Top Taxi-
2000000 Kft. 2011. március 18. és 2012. június 6. között „Taxi2000” név alatt nyújtott
szolgáltatását 164 forint/kilométeres tarifával népszerűsítette, azonban tájékoztatásaiban a kedvezményes viteldíj alkalmazási feltételeiről valótlan üzenetet közvetített.

A hirdetések főüzenete szerint a viteldíj 164 forint/kilométer, ugyanakkor a tarifa alkalmazásának feltételeit (telefonos rendelés, törzsutas kártya használata) megjelenítő kiegészítő tájékoztatások nem váltak a fogyasztók által ténylegesen észlelt reklámüzenet részévé.

A körülmények részletes vizsgálatát követően a GVH megállapította, hogy a vállalkozások fenti
magatartásukkal a fogyasztók megtévesztésére alkalmas kereskedelmi gyakorlatot folytatottak.

A GVH a jogsértés elkövetéséért a Taxi PLUS SERVICE Zrt.-re 4,7 millió forint, a Taxi-2000
Hungary Zrt.-re 2,2 millió forint, a Top Taxi-2000000 Kft.-re 1,7 millió forint bírságot szabott ki.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.