<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Újabb nagyívű beruházásra készül Magyarországon a Hankook: a dél-koreai cég - a korábban bejelentett fejlesztéseken túl - teherabroncs-gyártósort hozna létre rácalmási gyárában az európai piaci igények kielégítésére. Mint az mfor.hu megtudta, a beruházás keretében egy új gyártócsarnokot is felhúznak - az építkezés kezdetének dátuma és az új munkahelyek száma egyelőre nem ismert.

Teherabroncs-gyártósort hozna létre magyarországi gyárában a Hankook, nyilatkozta a német WirtschaftsWoche című gazdasági lapnak Jin-Wook Choi, a dél-koreai cég európai vezére, részleteket azonban nem közölt.

Újabb üzemcsarnok épülhet

Roy Katalin, a Hankook Tire Magyarország Kft. hazai kommunikációs menedzsere az mfor.hu  kérdésére elmondta, hogy a beruházás legkorábban a jelenleg is zajló második fejlesztési szakasz befejezése, azaz 2011 után indulhat el. A költségekről és az új munkahelyek számáról egyelőre nem tudott nyilatkozni, annyi azonban biztos, hogy az új gyártósor elhelyezésére egy új üzemcsarnokot is fel kell majd építeni.

A rácalmási gyár jelenleg évente mintegy ötmillió gumiabroncsot gyárt az európai piac számára, ezek kilencven százaléka személygépkocsikra, tíz százaléka pedig kistehereautókra készül, összesen 300 különböző méretben, tette hozzá kérdésünkre Roy Katalin.

Mint ismert, a Hankook még 2007 júniusában nyitotta meg egységét a Fejér megyei településen 320 millió euróból. 2009-ben elindult a beruházás második üteme, amelynek keretében új gyártócsarnok épült és megkezdődött a gépsorok beszerelése is. Az újabb, 230 millió euró értékű fejlesztésnek köszönhetően a cég a jelenlegi ötmillióról tízmillió gumiabroncsra növeli gyártókapacitását, a dolgozók száma pedig 1900-ra emelkedik majd a mostani 1400-ról 2011 második felére.


Újabb duplázásra készülnek

A teherabroncs-gyártósor ezen felül, a fejlesztés harmadik ütemében valósulhat meg Rácalmáson, a társaság egyetlen európai üzemében. Ezzel temészetesen tovább bővül a kapacitás - Jin-Wook Choi szerint újabb duplázást szeretnének elérni 2011-hez képest.   

A közepes és nehéz tehergépkocsik gumiabroncsai iránti európai kereslet egyébként annyira megnövekedett a közelmúltban, hogy a Hankooknak már a teljes kapacitása le van kötve idén. A cég hat és fél százalékos növekedéssel számol Európában 2010-ben, 2010-2011-re pedig mintegy nyolc százalékos növekedés elérését tűzte ki célul ebben a szegmensben.

700 munkakeresőt tanítanak be

A magyar egység bővítése nyomán növekvő munkaerőigény kielégítését a társaság maga is segíti: 2011-ig 700 munkakereső vehet részt képzési és betanítási programban, amelynek sikeres lezárása esetén garantáltan állást kapnak a cégnél.

Ezen felül a vállalat jövőbeni vezetők képzésébe is invesztál: a Dunaújvárosi Főiskolával karöltve fiatal mérnökök számára felépített képzési programot indított gumiabroncsfejlesztés-, gyártás és termelésmenedzsment témakörében.

Wéber Balázs

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.