2017. június 9. 05:23

Külön telekadót vetne ki a közvetlen vízparti ingatlanokra a Somogy megyéért és a balatoni kiemelt üdülőkörzetért felelős állami főépítész.

A Népszavában megjelent javaslata szerintezt azzal lehetne kiváltani, ha a parti ingatlan tulajdonosa ingyen leadna 20-50 métert a telkéből közcélú sétánynak. Ifjabb Horváth János ezt egy héttel ezelőtt mondta a Balaton Fejlesztési Tanács szakmai rendezvényén, s szavai máris élénk visszhangot váltottak ki. Darázsfészekbe nyúlt – így reagált a Népszavának több balatoni polgármester is. A Balaton 195 kilométeres partvonalának jelentős része az emberek elől elzárt terület, Balatonvilágos partjának például mindössze négy százaléka a településé.
 
Zamárdi madártávlatból

Egy korábbi felmérés szerint 95 magántelket kellene kisajátítania az államnak ahhoz, hogy biztosítani lehessen minden településen a Balaton-törvény által előírt 30 százaléknyi szabad parti sávot. 

Fekete Barnabás, Balatonvilágos polgármestere szerint telekadó helyett csupán a Balaton-törvénynek kéne vasszigorral érvényt szerezni, ám ez érdekeket sért, így az állami főépítész darázsfészekbe nyúlt.

Egy 2011-es felmérés 367 illegális feltöltést számolt össze, közel felét két délnyugat-balatoni településen, Balatonmáriafürdőn és Balatonfenyvesen. 
 
via Népszava 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.