2012. május 8. 07:16

Jól teljesített a Telenor Magyarország az idei első negyedévben, hiszen a kamat és adófizetés előtti eredménye (EBIT), illetve az egy előfizetőre jutó átlagos havi árbevétele (ARPU) is nőtt a tavalyi első negyedévhez képest, a pozitív trendet azonban megtörheti a tervezett telefonadó - közölte a társaság kedden.

A közlemény idézi Christopher Laskát, a Telenor Magyarország vezérigazgatóját, aki elmondta, hosszú idő után először a hangalapú és nem hangalapú árbevétel is nőtt.

Hozzátette, a pozitív trendet azonban megakaszthatja a kormány által bevezetendő, új percalapú telefonadó. A jelenleg ismert elképzelések szerint az adó rendkívüli módon befolyásolhatja a felhasználói szokásokat, s negatív hatással lehet a Telenor árbevételére is, miközben tovább csökkenti a távközlési szolgáltatásokból származó előnyöket Magyarországon. Ezenfelül az adó bevezetése erőforrásokat vonhat el a szolgáltatások bővítését célzó, más fejlesztésektől.

A vezérigazgató szerint sokkal kiszámíthatóbb piaci környezetre van szükség ahhoz, hogy a válság előtti növekedési pályára visszatérhessen a cég. "Csak így tudunk a szolgáltatásaink révén optimális módon hozzájárulni Magyarország versenyképességéhez” – hangsúlyozta a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

A közlemény szerint az első negyedévben az EBIT 9,209 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 6,092 milliárd forinttal, az ARPU egy év alatt 3.279 forintról 3.342 forintra nőtt.

A bevétel gyakorlatilag szinten maradt: az idei első negyedévben 37,670 milliárd forint volt, míg tavaly ilyenkor 37,555 milliárd forint.

A társaság kamat- és adófizetés, illetve értékvesztés előtti eredménye (EBITDA) 13,695 milliárd forint volt, aminek egyszeri tételek nélküli nominális értéke 0,5 milliárd forinttal haladta meg a 2011 első negyedévi adatot a hangalapú és nem hangalapú árbevétel növekedésének köszönhetően.

A beruházások (CAPEX) a hálózatmodernizáció miatt 0,7 milliárd forinttal, 2,812 milliárd forintra nőttek 2012 első negyedévében az egy évvel korábbihoz  képest. Ez az összeg azonban nem tartalmazza a magyarországi mobil frekvenciaárverésen elnyert blokkokért fizetett 7,3 milliárd forintos díjat.

A Telenor előfizetéseinek száma 38 ezerrel, 3 millió 510 ezerre csökkent a negyedév során. A csökkenés elsősorban a kártyás szegmenst érintette: itt 130 ezres visszaesést regisztráltak, ami főként az inaktív SIM-kártyák miatt következett be.

A használatban lévő kártyák száma alapján a Telenor 31,87 százalékos piaci részesedéssel zárta az  első negyedévet, ami némileg elmarad a 2011. negyedik negyedévitől, amikor ez az arány  31,98 százalék volt.

MTI

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!