<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

A Gazprom és az ukrán Naftogaz már kedden eléri a teljes kapacitást a gázszállításban, orosz hírügynökségek több európai országból jelentették már délután a földgáz megérkeztét, jelentette be Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese.

„Európa gázellátásában az orosz gáznak nincs komoly alternatívája. A Gazprom soha nem tekintette az orosz részvétellel már létező, illetve tervezett vezetékek versenyképes alternatívájának a (közép-ázsiai gázt Oroszország elkerülésével Európába juttatni hivatott, tervezett) Nabucco vezetéket” – hangsúlyozta Medvegyev egy nemzetközi telefonos sajtóértekezleten, hozzátette ugyanakkor hogy a most Ukrajnával lezajlott válság nyomán az orosz monopólium a gázszállítási útvonalak maximális diverzifikálását tekinti célszerűnek.

Az árakról szólva - amelyekről még mindig nem tájékoztatták egyértelműen a nyilvánosságot - Medvegyev azt mondta, hogy az idén az éves átlagos gázár Ukrajnának ezer köbméterenként 250 dollár alatt lesz, Európának pedig 280 dollár körül alakul. A vezérigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy 2010-től Ukrajnának ezer köbméter gáz száz kilométerre szállításáért Oroszország 2,50 dollár körül fizet. Az idén még marad az 1,70 dolláros, tavalyi tranzitdíj.

Julija Timosenko ukrán kormányfő kedden Kijevben - Andris Piebalgs uniós biztossal folytatott tárgyalásait követően - pontos árat közölt: mint mondta, az idén Ukrajna számára nem lesz negyedévenkénti árfelülvizsgálat, 2009. január elsejétől számítva ezer köbméterenként 228,80 dollárért kapja az orosz gázt egész évben.

Korábban kedden a Gazprom hivatalos közleménye azt tartalmazta, hogy az ár Ukrajna számára az első negyedévben ezer köbméterenként 360 dollár, és az ár negyedévente változni fog.

Medvegyev Moszkvában ugyanakkor arról is beszélt, hogy a Gazprom fenntartja magának a jogot kártérítés követelésére, az Ukrajnával lezajlott gázviszály okozta veszteségek miatt. Azt mondta, megtalálták a megoldást az ukrán partnerrel, egyebek között a még fennálló ukrán adósság kérdésében is, de rögzítették, hogy az ukrán fél jogtalanul vett le saját céljaira az exportra küldött gázból, és a Gazprom fenntartja a jogot magának, hogy veszteségei fejében kártérítést követeljen. Erről Julija Timosenko ukrán kormányfő hétfőn este azt mondta: a felek megállapodtak arról is, hogy eltekintenek a kártérítések követelésétől, de a Gazprom a vonatkozó szerződés értelmében a stockholmi kereskedelmi kamara választott bíróságához pénteken már beadta a keresetét.

MTI/ Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.