3p

Március végén a legnagyobb műsorszolgáltatók előfizetőinek közel fele már digitálisan televíziózott - tájékoztatott a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

A közlemény szerint az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 80-85 százalékát lefedő, tizennégy legnagyobb magyarországi műsorterjesztő hálózatában 2010 márciusában 32 ezerrel - az első negyedévben így összesen 69 ezerrel - 1,210 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizető háztartások száma.

Az NHH becslései, illetve korábbi felmérései szerint a mintegy 3,8 millió magyarországi háztartás közül csaknem hárommillióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás. A fennmaradó 800 ezer háztartásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat, vagy ingyenesen elérhető műholdas adásokat néznek.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Kft., FiberNet Zrt., DIGI Kft., PR TELEKOM Zrt., Zelka Zrt., TARR Kft., TvNetWork Nyrt., ViDaNet Zrt., PARISAT Kft., RubiCom Zrt., HD Platform Kft. és Hello HD Kft.) március végén összesen 2,509 millió előfizetést tartottak nyilván, 14 ezerrel többet, mint egy hónappal korábban. Márciusban e szolgáltatók előfizetőinek 48,2 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat a februári 47,2 és a 2009. decemberi 45,8 százalék után.

A digitális előfizetéseken belül 2010 márciusában 421 ezerről 435 ezerre nőtt a kábeltelevízióra, vagy IPTV-re előfizetők száma és 757 ezerről 776 ezerre a műholdas szolgáltatást igénybe vevőké. A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint az előfizetéssel rendelkező háztartásokon belül a februári 16,9 százalék után márciusban 17,3 százalékra nőtt a digitális kábeltévére, vagy IPTV-re előfizetők aránya. A műholdas előfizetők részesedése a februári 30,3 százalékról az első negyedév végére 30,9 százalékra növekedett, míg az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetőké 52,8 százalékról 51,8 százalékra csökkent.

A gyorsjelentés a műholdas szolgáltatásokat teljes körűen lefedi, ide sorolva a korábban az Antenna Digital előfizetéses vezeték nélküli szolgáltatását is, amelyet március elsejétől a Hello HD Kft. üzemeltet. Az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetés 75-80 százalékát fedi le a jelentés. A benne szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma márciusban 1,738 millióról 1,734 millióra csökkent, ezen belül az analóg előfizetések száma 18 ezerrel 1,299 millióra csökkent, míg a digitális előfizetések száma 14 ezerrel nőtt.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók között – valamennyi szolgáltatást figyelembe véve – a UPC a piacvezető, a februári 31,5 százalék után március végén 31,2 százalékos piaci résszel. A korábban harmadik, de februártól már a második Magyar Telekom (T-Home) a piaci részét márciusban a februári 22,8 százalékról 23,4 százalékra növelte, míg a harmadik DIGI piaci része márciusban a februári 22,7 százalékról 23 százalékra nőtt.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!